stab 27majGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je ortofotografskim snimanjem utvrđeno da je u Prijedoru bilo poplavljeno 4.900 objekata o 16.000 hektara zemljišta, od čega 3.200 hektara obradivog.

“Procjena šteta je u toku. Komisije su na terenu i taj će posao potrajati”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je toksični otpad iz poplavljenih poljoprivrednih apoteka propsino uklonjen, da građani i dalje prijavljuju uginulu stoku koja se takođe propisno uklanja, da nema zaraznih bolesti i da je u masovnim akcijama organizovanog prikupljanja kabastog otpada odvezeno 5.334 kubika tog smeća.

“Veliki broj sportskih kolektiva poslao je svoje sportiste na teren i mnogi među dima su se izuzetno pokazali. Takve ćemo nagraditi i pohvaliti, a bilo je i onih loših primjera”, kazao je Pavić.

On je najavio da će se hrana i higijena još danas i sutra dijeliti u poplavljenim naseljima Raškovac, Berek, Tukovi, Gomjenica i Vrbice, a da će nakon ovu obavezu preuzeti Centar za socijalni rad i dijeliti pomoć socijalno ugroženim licima.

“Danas dvije ekipe dezinfekciju rade prije podne, jedna popodne, a svako domaćinstvo koje je spremno za dezinfekciju treba da pozove Higijensko-epidemiološku službu na 238 – 104”, dodao je Pavić.

U dijelovima grada sa bunarima dvije cisterne dijele pitku vodu, a uz pomoć cisterni peru se i kuće tamo gdje nema dovoljno vode.

“Dio Gomjenice sa 24 kuće je kritičan jer velike pumpe ispumpavaju vodu po cijelu noć, smanje nivo vode za dva do tri centimetra, a voda opet poraste čim se pumpe isključe”, rekao je Pavić.

Iako je vanredno stanje u Prijedoru ukinuto, štab za vanredne situacije zasjedaće i dalje svakodnevno dok god ima potrebe za to da svi subjekti učestvuju u radu štaba.

SRNA