hotel 1948-premijera (5)Boginja Talija je i ove godine na svojim krilima donijela čarobnu prašinu teatarske magije u 16 pozorišnih kuća u devet gradova RS i BiH, kao i opominjuću poruku, slogan ovogodišnje Evropske noći teatra “Bitni ili nebitni”, koja je svima skrenula pažnju na težak položaj pozorišta u našoj zemlji, ali i na ljubav i entuzijazam koje kulturni radnici nesebično daju u ime umjetnosti.

Uoči noći posvećene teatru publika je u Pozorištu Prijedor imala priliku da pogleda premijeru predstave “Hotel 1948” koja je rađena po motivima pripovijetke Borislava Pekića “Čovek koji je jeo smrt”.

Režiju potpisuje režiser i glumac Željko Kasap koji je nakon premijere izjavio da, ako je suditi prema reakcijama publike, ova predstava može biti dugo na repertoaru Pozorišta Prijedor.

– Mislim da smo uradili dobru predstavu, prvenstveno jer smo je radili s ljubavlju, i ovo je još jedna praizvedba na pozorišnim daskama bivše Jugoslavije – kazao je Kasap.

On je pojasnio da se predstava bavi vremenom rezolucije Informbiroa o kojem se nije govorilo gotovo sve do osamdesetih godina prošlog vijeka.

– Ispričali smo priču iz ugla jednog čovjeka koji je bio jedan sitan točkić u tom mehanizmu, koji je prestao sinhrono da radi, i vidjeli smo njegovu sudbinu i kako se to sve završilo – istakao je Kasap.

Pozorište Prijedor pridružilo se porodici teatara koji su obilježili Evropsku noć pozorišta, tako da je u subotu Dramski studio “Živko Desnica” odigrao kolažni komad “…u pozorište”, a ansambl Pozorišta Prijedor, sa gostujućim glumcem Draganom Jankovićem na čelu, izveo komediju “Večera budala”.

Noć teatra je u Banjaluci obilježena u Narodnom pozorištu RS izvođenjem predstave “Otac i sin” sa Petrom Božovićem u glavnoj ulozi, a u režiji Nebojše Romčevića. Najmlađi stanovnici Banjaluke imali su priliku da uživaju u predstavi “Tri praseta” Nikole Pejakovića koja je izvedena u Dječijem pozorištu RS.

“Nevid teatar” nastupio je sa predstavom “Art poezija pet”, a publika u kafe-baru “Žiža” imala je priliku da pogleda “Barda iz Stratforda na Ejvonu”, odnosno da posluša Šekspirove sonete.

Banjalučko studentsko pozorište u Klubu kulture “Bunker” odigralo je predstavu “Ćeraćemo se još” osmišljenu prema motivima iz poezije Matije Bećkovića, a u izvođenju Dragoslava Medojevića.

Koordinator i organizator evropske manifestacije “Noć teatra” u BiH je Bosansko narodno pozorište iz Zenice, koje je pripremilo predstavu “Partija remija”, dječiju predstavu “Crvenkapica na zrnu graška” i koncert “Poklon gradu”.

Glas Srpske