novosti-drogaPrema zvaničnim podacima, MUP RS od 2011. do 2015. zaplenio oko šest kilograma narkotika. Devojke raznose “paketiće”. I policajci bosovi

U akcijama razbijanja narko-tržišta u Republici Srpskoj od 2011. pa do ove godine policija je, prema zvaničnim podacima, zaplenila blizu šest kilograma heroina i kokaina, tačnije 4,6 kilograma heroina i 1.074 grama kokaina. Upućeni, međutim, tvrde da bi gotovo svakog vikenda plen mogao biti i veći, samo kad bi racije zaređale po kafićima i noćnim klubovima Srpske.

Javna je tajna da droge u Srpskoj ima na svakom ćošku. Pogotovo se to odnosi na najveće gradove: Banjaluku, Prijedor, Doboj, Bijeljinu i Trebinje. Sagovornici “Novosti” koji su tražili da ostanu anonimni kažu da se ovakva zaplena može napraviti svake subote i nedelje u Republici Srpskoj i da ovi podaci samo govore da je policija izgubila bitku sa narko-tržištem, da se nije dovoljno potrudila da ga rasturi i pohapsi, kako lokalne dilere, tako i njihove bosove, koji im drogu dostavljaju!

– Svi bolji noćni klubovi u Srpskoj, pogotovo u većim gradovima, Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, svakog vikenda su puni droge. Šmrče se na sve strane. “Crte” se povlače na šankovima, stolovima, u toaletu… – pričaju sagovornici “Novosti”.

Oni kažu da su dileri postali sve pametniji, pa sada za njih drogu rastura i veliki broj žena, koje ne upadaju toliko u oči policajcima.

– Reč je o mladim devojkama, lepoticama za koje se na prvi pogled nikada ne bi reklo da su dileri. Ovim potezom dileri se sklanjaju sa ulice i ne upadaju u oči policiji – ističu naši sagovornici.

Droga je ušla u sve pore društva.

– Narkomani nisu više momci i devojke sa margine društva. Danas se drogiraju viđeniji članovi društva u Srpskoj. Droga se konzumira u svim sferama, a policija nevešto pokušava pojedinim akcijama da pokaže javnosti kako se bori protiv narko-tržišta.

Sagovornici “Novosti” se pitaju kakva je to policija koja treba da se bori protiv narko-tržišta, a u svojim redovima ima inspektore koji su ove godine osuđeni na dvadeset i kusur godina robije, zbog dilovanja droge.

Podsećamo, inspektori banjalučkog Centra javne bezbednosti Srđan Radulović (30), Ognjen Stijak (30) i Marko Kovačević (30) osuđeni su ovog jula u Okružnom sudu na ukupno 23 godine i tri meseca zatvora zbog organizovane trgovine drogom. Prema navodima u presudi Radulović, Kovačević i Stijak su organizovano preprodavali drogu od početka 2011. do oktobra 2013. godine. Činili su kriminalno udruženje kojim je rukovodio Radulović i koji je angažovao narko-dilere da drogu preprodaju za njih. Drogu su prodavali u kafićima “Milenijum” i “Tifani”, naselju Obilićevo. kao i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku. Oni dileri koji su odbili da rade za njih bili bi premlaćeni ili uhapšeni i protiv njih bi se pokrenuo krivični postupak.

Milan Salamandija, portparol MUP RS, kaže za “Novosti” da akcije usmerene na suzbijanje zloupotrebe opojnih droga sprovodi Uprava kriminalističke policije MUP RS kad su u pitanju veće količine droge, koja nije za pojedinačnu upotrebu i čija se primopredaja uglavnom obavlja van naseljenih mesta.
Glavni proizvođački centri nalaze se u Aziji, Južnoj Americi, Turskoj, kaže Salamandija. Kad je u pitanju zloupotreba opojnih droga na području Republike Srpske i BiH, veoma bitan faktor je geostrateški položaj zemlje, koja se nalazi na putu koji povezuje zemlje Istoka i zemlje Zapadne Evrope, prema kojima se vrši transport svih vrsta droga koje se proizvode na istoku, kao i sintetičke droge koja dolazi sa zapada.

– Jedan od kraćih puteva tzv. balkanska ruta, koji prolazi preko Bosne i Hercegovine. Statistički podaci ukazuju na to da najveći deo opojnih droga, heroina i marihuane, iz Albanije i Kosova, preko Crne Gore, ulazi u BiH – ističe Salamandija.

U ovoj godini, MUP Republike Srpske ukupno je realizovao 11 akcija usmerenih na suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, od kojih su dve bile međunarodnog karaktera.

POREKLO

Prema podacima MUP RS kanabis na BiH tržište uglavnom dolazi iz Albanije i to preko Crne Gore, a potom se krijumčari u druge zapadne zemlje. Albanija je jedna od najvećih proizvođača ove droge. Heroin u BiH uglavnom dolazi iz Albanije i Turske, dok ostale sintetičke droge, posebno ekstazi, obično dolaze iz Zapadne Evrope. Rute krijumčarenja kanabisa i heroina idu od Srbije i Crne Gore, odnosno Turske i Albanije.

Novosti.rs