gornja ljubijaU Centru za socijalni rad u Prijedoru održan je Okrugli sto na teme “Socijalna karta Ljubije” i “Priručnik za djelovanje centara za socijalni rad u situacijama izazvanim prirodnim nesrećama”. Detatlje donosimo u priči koja slijedi.

Iako je nekada bila izrazito razvijena i bogata sredina, Ljubija se u posljednih 20-ak godina pretvorila u jednu od najsiromašnijih mjesnih zajednica na području Prijedora. U tom mjestu sve je više socijalnih slučajeva, među kojima je dosta mladih.

– Danas u Ljubiji egzistira Javna kuhinja sa 35 korisnika. Njen rad pomažu grad Prijedor i Humanitarna organizacija “Hljeb života”. U toj javnoj kuhinji ima i kancelarija za socijalnog radnika koji dolazi I rješava probleme mještana, rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubija Mile Inđić.

Najveći broj korisnika socijalne pomoći na području grada na Sani je upravo iz Ljubije. Zbog toga je veoma bitno da se izradi socijalna karta tog mjesta i da se redovno prate situacija i potrebe mještana pomenutog sela, smatra Dunja Banović, sociolog u prijedorskom Centru za socijalni rad.

– Dugoročan cilj ove socijalne karte jeste da u svakom momentu imamo prikaz aktuelnog stanja koje će pomoći i dati smjernice donosiocima odluka u socijalnim i drugim sektorima, istakla je sociolog u Centru za socijalni rad u Prijedoru Dunja Banović.

– Prikazaćemo i slabosti i nedostatke i sve ono što mi možemo da poboljšamo i time doprinesemo boljem životnom oruženju na tom području.

Osim o socijalnoj karti Ljubije, na Okruglom stolu u Centru za socijalni rad bilo je riječi i o djelovanju centara u situacijama izazvanim prirodnim nezgodama. U ovoj ustanovi tim povodom su istakli da pružanje pomoć socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva za vrijeme prošlogodišnjih poplava nije bila na zadovoljavajućem nivou.

ELTA TV1