pavic-ibrisagic hrsticMinistar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić izjavila je da je došla u Prijedor da bi vidjela koje su potrebe grada u ovoj drugoj fazi sanacije štete od poplava, ali i da izrazi zahvalnost gradonačelniku Marku Paviću za dobru organizovanost u vrijeme trajanja vanredne situacije.

“Vlada Republike Srpske upoznata je da je organizacija ovdje bila na visokom nivou. Osim zahvalnosti gradonačelniku za dobru organizovanost svih subjekata na lokalnom nivou, istakla bih i njegovu solidarnost prema drugim ugroženim opštinama”, rekla je Hrstićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je posebno naglasila da se gradski krizni štab oglasio i poslao pomoć kada je bila potrebna ugroženim lokalnim zajednicama – Šamac, Doboj i Bijeljina.

“Ministarstvo trgovine i turizma je putem robnih rezervi dostavilo Prijedoru potrebne količine hrane, higijenske proizvode i sve ostalo što je stiglo nakon dogovora sa gradskim štabom za vanredne situacije. Prekjuče je stiglo 10 tona nafte, a već u nedjelju će stići i pošiljka stočne hrane”, istakla je Hrstićeva.

Ona je naglasila da ovo ministarstvo želi da pomogne svim građanima u Republici Srpskoj koji su se našli u ovako teškoj situaciji.

“Preduzeli smo sve da ne dođe do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica donošenjem odluke o zamrzavanju cijena koja je kasnije proširena i na ostale proizvode neophodne u ovakvim situacijama i da time spriječimo eventualne špekulacije sa cijenama”, istakla je Hrstićeva.

Ona je dodala da je tim povodom održan sastanak i sa predstavnicima trgovinskih lanaca od kojih su dobijena uvjeravanja da neće biti povećane cijene robe.

“Od njih imamo uvjeravanja da do toga nije došlo, već da se provode i razne akcije kojima se po nižim cijenama nude proizvodi koji su sada potrebni, te stoga osuđujem sve one koji ovakve sitaucije koriste za razne spekulacije kojima nije vrijeme”, rekla je Hrstićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da raduju ovakve posjete, jer pokazuju interesovanje za grad Prijedor i time se iskazuje želja da se pomogne i stanje u gradu normalizuje.

“Teško će biti sanirati duševnu bol koju su poplavljeni građani pretrpjeli, ali i svu štetu koju nam je poplava nanijela, ali ono što možemo jeste da budemo solidarni, da pomognemo jedni drugima, da pokažemo solidarnost od našeg građanina, omladinca, institucije, penzionera pa do gradskog i republičkog štaba. Mislim da ta linija zaista funkcioniše i da tu nema nikakvih problema”, rekao je Pavić.

On je dodao da su u razgovoru sa Hrstićevom preneseni zahtjevi koji su trenutno najaktuelniji, kao što su zaprašivanje komaraca, uklanjanje otrovnog otpada i pomoć oko goriva, veza pumpi koje danonoćno ispumpavaju vodu iz poplavljenih naselja i kuća.

Hrstićeva je potom obišla nekoliko trgovinskih i ugostiteljskih objekata da bi se uvjerila kakva je razmjera štete od poplave.
SRNA