komemoracija rade stupar (1)Doajen prijedorskog pozorišta Rade Stupar sahranjen je danas na Gradskom pravoslavnom groblju, a od njega su se oprostili mnogobrojni Prijedorčani, rodbina, kolege i prijatelji.

Sahrani je prethodila komemorativna sjednica, koja je održana na pozorišnim “daskama” na kojima je Rade proveo 32 godine i ostvario oko 50 uloga.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da se ne kaže uzalud da se život mrtvih nastavlja u sjećanju živih i dodao da će sjećanje na Stupara i na njegove brojne glumačke kreacije biti još dugo živo i prisutno u ovoj pozorišnoj kući.

komemoracija rade stupar (3)“Kada si 1983. godine prvi put stao na pozorišne daske ne znam ni da li si slutio da ćeš na njima ostati više od 30 godina, odigrati oko 50 uloga, ne gledavši jesu li one male ili velike. Mogle su da budu dobro ili manje dobro napisane, ali u tvojoj izvedbi su uvijek izgledale kao pisane za tebe i bio si im do kraja posvećen”, rekao je Baroš.

Od Stupara se prigodnim riječima oprostio i nekadašnji direktor ove ustanove Dragan Topić, koji je sa njim drugovao decenijama.

Rade Stupar je rođen 1945. godine u Brezičanima kod Prijedora. Završio je Višu pedagošku školu i jedno vrijeme radio kao prosvjetni radnik, a potom u Sekretarijatu za opštenarodnu odbranu gdje je radio do 1991. godine kada je otišao u penziju.

komemoracija rade stupar (2)Prvu ulogu je odigrao 1983. godine – ulogu Sivića u predstavi “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, a posljednju prošle godine i to i Čehovljeve “Tri sestre” režisera Marka Misirače.

Stupar je preminuo u subotu, 14. novembra, nakon kraće i teške bolesti, a na sceni se posljednji put pojavio na svečanosti obilježavanja završetka radova na renoviranju pozorišne zgrade kada mu je uručena nagrada “Marko Pavković” za doprinos pozorišnoj umjetnosti grada Prijedora.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

komemoracija rade stupar (4) komemoracija rade stupar (5) komemoracija rade stupar (6)