lusija kimaniLusija Kimani-Marčetić, atletičarka iz Donjih Orlovaca, nadomak Prijedor, članica AK Borac iz Banjaluke, ostvarila je veliki uspjeh, pošto je, poslije učešća na ljetnim Olimpijadama u Pekingu (Kina) 2008.godine i Londonu (Velika Britanija) 2012. godine, ispunila normu za odlazak na najveću sportsku smotru svijeta, koja će se održati u Rio de Žaneiru (Brazil) naredne godine.

Najboljoj atletičarki Republike Srpske i BiH to je pošlo za rukom na Trihidad Alonso Valensija Maraton u Valensiji (Španija).

-Lusija je stazu od 42,195 kilometara pretrčala u vremenu od dva sata, 40 minuta i 36 sekundi, ali je, izvjesno bila brže od norme koja iznosi 2:42:00 te je obezbjedila odlazak u Rio. Zahvaljujemo se svima koji su vjerovali u nju i pomogli joj da potvrdi još jednom svoju vrijednost – rekao je njen trener i suprug Siniša Marčetić dodavši da je Lusija zauzela 15 mjesto u ženskoj konkurenciji.

Domet sjajne 35-godišnje takmičarke, rodom iz Kenije je tim značajniji ako se zna da je imala pauzu zbog rođenja kćerke Viktorije.

Podsjetimo, Lusijin lični rekord i bh.rekord u najtežoj trkačkoj disciplini „kraljice sportova“ (2:34,57) ostvaren je u susjednoj Hrvatskoj na 20. „Zagreb maratonu“ 2011.godine.

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – internet