srna-crveni krst-republicko takmicenje za osnovce (1)Na Republičkom kviz-takmičenju mladih iz poznavanja pokreta Crvenog krsta, koje je održano danas na Palama, najbolje znanje pokazala je ekipa Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora koja je nagrađena desetodnevnim boravkom u Kumboru.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Osnovne škole “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo koja je dobila tablet-računar, a treće Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” Novo Goražde čijoj su ekipi uručene em-pe tri sa slušalicama.

Koodinator za rad sa podmlatkom i omladinom Crvenog krsta Republike Srpske Veselinka Trobok rekla je da je suština ovog tamičenja masovnost, te da su djeca koja su prošla takmičenja u svojim školama, opštinama i regijama kao najbolje ekipe došla na republičko takmičenje da pokažu znanje.

srna-crveni krst-republicko takmicenje za osnovce (3)Ukazujući na veliki značaj Crvenog krsta, ona je dodala da je cilj angažovati što više djece i upoznati ih sa njegovom organizacijom, nastankom, principima na kojima počiva i aktivnostima koje se sprovode u školama.

Zahvaljujući aktivnostima Crvenog krsta školarci se upoznaju sa prvom pomoći, uče o upozoravanju na opasnost od mina, kako da sačuvaju svoje zdravlje i da pomognu drugima u nevolji.

“Prije svega, učimo ih da postanu humani ljudi”, istakla je Trobokova i dodala da su svim ekipama danas uručene majice i kačketi.

Predsjednik žirija Crvenog krsta Željka Babić kaže da su djeca talentovana i zainteresovana, te da im je znanje na visokom nivou, posebno kada je riječ o prvoj pomoći.

Na takmičenju su učestvovale i ekipe osnovnih škola “Sutjeska” iz Modriče, “Jovan Dučić” iz Bijeljine, “Risto Proroković” iz Nevesinja, “Sveti Sava” iz Zvornika, “Kozarska djeca” Krušnik-Gradiška i “Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Ribnika.

SRNA

srna-crveni krst-republicko takmicenje za osnovce (2)