srna-festival nauke-svecana akademijaU okviru 5. Festivala nauke, sinoć je u Banjaluci održana svečana akademija na kojoj su uručene nagrade najboljim mladim istraživačima, naučnoistraživačkim institucijama, te za najbolji naučni časopis i naučnu knjigu.

Za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija proglašen je Prijedorčanin Ratko Darda, drugog ciklusa studija Radoslav Pantić i za najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija Vladimir Vujović.

Poljoprivredni fakulteti univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu proglašeni su za najbolje naučnoistraživačke institucije, dok je nagradu za najbolji naučni časopis dobio časopis banjalučkog Ekonomskog fakulteta “Akta ekonomika”, a za najbolju naučnu knjigu “Ep guslara o Velikom ratu” akademika LJubomira Zukovića.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Festival nauke izuzetno značajan za promociju nauke, te da nagrade imaju za cilj da podstiču razvoj nauke na ovim prostorima.

ratko darda“Društvo u cjelini i poslovna zajednica treba da podstiču razvoj nauke. Koliko god sredstava da se izdvaja za nauku ona nisu dovoljna, ali se mora voditi računa i o mogućnostima, s obzirom da je ovo društvo još opterećeno postratnim i socijalnim problemima”, rekao je Komić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da postoje naznake dolaska investitora koji su zainteresovani za domaće naučne radnike i istraživače.

Svečanosti uručenja nagrada prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, akademici, profesori, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i drugih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova u Srpskoj, studenti i predstavnici grada Banjaluka.

Festival nauke održan je u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske 11. i 12. novembra u Banjaluci, a posjetiocima se predstavilo 18 izlagača.

U okviru Festivala bio je postavljen planetarijum i organizovana posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, dok je pet banjalučkih fakulteta organizovalo Dane otvorenih vrata.

SRNA