ilustracija-sistematski preglediLjekari prijedorskog Doma zdravlja počeli su sa sistematskim pregledima učenika trećih, šestih i devetih razreda osnovih škola i četvrtih razreda srednjih škola.

Pregledi će trajati do 14. decembra.

Dr Slavica Popović, direktor Doma zdravlja Prijedor rekla je da je sistematskim pregledom obuhvaćeno 2.500 učenika uzrasta od osam do 18 godina. Preglede provodi tim ljekara kojeg čine: specijalista porodične medicine, fizijatar i stomatolog.

U školama se provode i preventivno-edukativne aktivnosti koje su usmjerene ka promovisanju zdravog načina života. Takođe, neće biti izostavljene ni teme prevencije pušenja, narkomanije, alkoholozima i vršnjačkog nasilja.

Iz Doma zdravlja poručuju roditeljima da poštuju termine sistematskih pregleda, a učenici su obavezni da na sistematski pregled ponesu svoju zdravstvenu knjižicu i ostale podatke o vakcinama koje su do sada primili.

Učenici koji su iz bilo kojeg razloga spriječeni da prisustvuju sistematskom pregledu, isti mogu obaviti naknadno, kod svog porodičnog doktora do kraja kalendarske godine.

RTV Prijedor