atv-mobilni-skolaO listu, stablu i fotosintezi, u šestom razredu, dosta se uči. Ipak, neki đaci imaju preča posla.

U prijedorskoj Osnovnoj školi ”Dositej Obradović” nemaju ništa protiv telefona, ali imaju protiv korišćenja na časovima. Djeca ne slušaju, ometaju druge pa i nastavnike.

” Učenici misle da nastavnik ne primijeti šta se dešava. Ukoliko učenik duže vrijeme sagne glavu to se vidi i može se otkriti da je to mobilni telefon i da ga koristi”, kaže Jovana Pantić, nastavnica biologije u OŠ ”Dositej Obradović” Prijedor.

Dosta vremena na času, nerijetko, se izgubi zbog opomena, ponekad i rasprave sa učenikom da li je, ili nije, koristio telefon. Većina djece ih nosi u školu.

Otprilike sve izgleda ovako: mobilni telefon je u ruci, skriven ispod klupe, pogled prema dolje dok se igraju igrice ili četuje sa prijateljima na nekoj od društvenih mreža. Pogled ponekad prema tabli čisto da vidite da li vas nastavnik gleda. Nerijetke su i selfi fotografije i zbog sve ovoga učenici, praktično, čuju svaku treću koju im nastavnik kaže.

I struka ima šta da kaže. U redu je da djeca budu dostupna roditeljima, međutim, svjedoci su da se ta svrha telefona, usput, negdje zagubila.

” U suštini da ih nose da se mogu javiti roditeljima, recimo, učenici putnici ako kasni prevoz da se roditelji ne sikiraju, međutim, najmanje za to koriste”,smatra Vesna Radulović, pedagog.

U školi ”Dositej Obradović” zabranjena je upotreba telefona na časovima. Ako se pravilo preklrši, imaju plan – mobilni se oduzima, predaje pedagogu i poziva roditelj.

” Naravno, mi ne otuđujemo privatne stvari ali želimo na taj način da roditeljima skrenemo pažnju da njegovo dijete, naš učenik, ometa nastavni proces za ostale učenike u odjeljenju i da se takve situacije ne ponavljaju”, objasnila je Stevica Džogazović, direktor OŠ Dositej Obradović Prijedor.

Iz škole stiže opomena odjeljenskog starješine a onda je, kod kuće, sve na roditeljima. Ipak, ni s njima nekad nije lako. Na jednom roditeljskom sastanku u Banjaluci, koji je sazvan zbog korišćenja telefona, umalo je izbila tuča jer nisu mogli da se dogovore.

U odbranu nastavnog procesa stiže prijedlog za kutije u kojima bi se, na časovima, ostavljali mobilni. Drugi tvrde da to nije tako veliki problem i da prosvjeta mora da rješava preče stvari. Dok dogovora ne bude, tipkanje ispod stola, čini se, ostaće sastavni dio boravka u školi.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL