avaz-kradja strujePredrag Klincov, portparol „Elektrokrajine” Banja Luka, koja pokriva 21 opštinu na potezu od Kostajnice do Prnjavora, navodi da su u prvih devet mjeseci ove godine otkrili 754 slučaja krađe struje, što je čak dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Samovoljno priključenje

Protiv nesavjesnih potrošača podneseno je i 229 krivičnih prijava i 107 tužbi.

Klincov pojašnjava da se najviše neovlaštene potrošnje odnosi na samovoljno priključenje na elektromrežu. I to onih koji su s nje isključeni zbog neplaćanja struje.

Struju, kako saznajemo, uglavnom krade sirotinja, ali ima i onih bogatijih, poput vlasnika pilana, kafana, pekara, manjih firmi… Tako je policija nedavno u Banjoj Luci podnijela izvještaj protiv V. T. (56), vlasnika pekare „Tom”, zbog sumnje da je krao struju.

U „Elektrokrajini” nerijetko registriraju i namjerno oštećenje mjernog uređaja ili pak neke druge manipulacije kojima se onemogućava pravilan obračun potrošnje.

– Radnici elektrodistribucije na terenu su često izloženi verbalnim prijetnjama, ali i fizičkim napadima od nesavjesnih potrošača. Pojedini im brane i pristup mjernom mjestu i zaključavaju objekt – kaže Klincov i dodaje da upravo zbog toga traže asistenciju policije koja podnosi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Dva mjeseca

U Prijedoru su, prema riječima Marije Matić, portparola CJB Prijedor, samo u posljednja dva mjeseca radnici elektrodistribucije, zajedno s policijom, kontrolirali 49 objekata. Neke čak i po nekoliko puta, jer su se isti vlasnici, nakon isključenja, opet samovoljno priključivali na elektromrežu.

Kazne od 1.000 do 10.000 KM

Krađa struje tretira se kao krivično djelo. Ni kazne nisu male, pa tako fizičko lice može biti sankcionirano sa 1.000 KM ili zatvorskom kaznom do jedne godine. Ukoliko je krađu struje počinilo pravno lice, zakonom predviđena minimalna novčana kazna je 10.000 maraka ili kazna zatvora do jedne godine.

Dnevni avaz