amp sindikat-reakcijaSindikalna organizacija Rudnika Arcelor Mital Prijedor danas je pozvala predstavnike vlasti i Poreske uprave da se prilikom rješavanja problema dugovanja ovog preduzeća, ne ide na štetu radnika jer kako kažu, strahuju od mogućeg zatvaranja ovog kolektiva. Podršku imaju i od granskog sindikata metalaca i rudara RS.

-Padanjem cijene željeza na svjetskom tržištu sa 1.200 na 300 dolara, prouzrokovano nelojalnom konkurencijom, mnoge željezare u svijetu se gase – istakao je Milanko Stojnić predsjednik Sindikata Arcelor Mital Prijedora izražavajući zabrinutost da bi lošom situacija na tržištu i iskrslim problemom sa Poreskom upravom 850 radnika Mitala u Prijedoru, od kojih je većina zadužena kreditima, moglo ostati bez posla.

Prvi čovjek Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je da se problem u rudniku nažalost koristi u dnevno političke svrhe u kojima su kolateralna šteta radnici. On se zapitao kako to da država za deset godina rada ove kompanije ranije nije uočila problem.

-Neophodno je učiniti sve kako bi bili zadovoljni i država i kompanija a to je moguće ako se u rješavanje problema uključi struka i sudovi – naveo je Belenzada.

U Sindikatu rudnika kažu da su radnici, u slučaju zatvaranja ruidnika, spremni za potrebe Mitala ići raditi bilo gdje u svijetu i po cijenu kompletnog iseljenja njihovih porodica.

Tekst – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com