glas-plijen provalnikaMilomir Vučenović (35), Nenad Bjelajac (31) iz Banjaluke i Dragan Praštalo (37) iz Prijedora optuženi su za teške krađe u kojima su ukrali raznu robu vrijednu više od 12.000 KM.

Optužnicu protiv njih podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud Banjaluka. Prema optužnici, Vučenović i Bjelajac se terete za teške krađe, a Praštalo za prikrivanje.

U optužnici se navodi da su oni provaljivali u kuće na području Banjaluke i Prijedora iz kojih su krali sve vrijedno što bi našli. Ukradenu robu su prodavali ili čak mijenjali za drogu heroin. Terete ih da su počinili 10 teških krađa od marta do septembra 2014. godine. Sve krađe su počinili kao grupa na osnovu prethodnog dogovora u kojem su razjasnili uslugu svakog od njih.

Uglavnom su provaljivali u kuće nakon što bi se uvjerili da u njima nikog nema. Prije provala zvonili su na vrata, a kada niko ne bi odgovarao, oni su uz pomoć raznog alata razvaljivali vrata i ulazili unutra. Uglavnom su krali tehničku robu, televizore i računare, nakit te razni alat kao i novac ako bi uspjeli da ga pronađu.

Najviše štete počinili su 24. jula Ž. J. iz čije su kuće u ulici Put banjalučkog odreda ukrali razne stvari vrijedne oko 3.000 maraka. Iz kuće ovog čovjeka ukrali su laptop računar, LCD televizor, dva mobilna telefona, “soni plejstejšn”, te njegovu bankovnu karticu i pasoš.

U optužnici se još navodi da je optuženi Bjelajac dao dva televizora Praštalu, koji mu je za uzvrat dao određenu količinu heroina. Praštalo je znao da su televizori ukradeni.

Glas Srpske