pomoc iz slovenije (1)Za stanovnike Prijedora, koji su pogođeni poplavama, juče je stiglo 50 tona pomoći iz prijateljskog slovenačkog grada Velenja.

U kontigentu od 50 tona pomoći, u pet kontejnera, stigle su osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu i tehnička roba sa agregatima i drugim sredstvima potrebnim za nastavak života poslije poplave.

Ilija Vasiljević, rodom iz Usoraca, prijedorski đak koji je penziju stekao u rudarskom gradu Velenju, bio je inicijator ovog prijateljstva dva grada i kontakt osoba za prijem humanitarne pomoći.

“Sticajem okolnosti, župan Velenja Bojan Kontić boravio je 16. maja u Prijedoru na proslavi Dana grada i bio svjedok nadolaženja vode i proglašenja vanredne situacije u gradu, tako da je on odmah nakon povratka kući stupio u akciju”, potvrdio je Vasiljević.

pomoc iz slovenije (2)On je dodao da je župan odmah sazvao krizni štab i organizovao prikupljanje humantarne pomoći za ugrožene građana iz prijateljskog grada Prijedora.

Pomoć je organizovano kontejnerima slovenačke vojske stigla na odredište, a prikupljena je posredstvom raznih organizacija i udruženja, te od pojedinaca.

“Ovom kontigentu priključio se i Crveni krst Slovenije, tako da je ukupno ovdje pet kontejnera sa oko 50 tona najpotrebnijih namirnica za higijenu, paketi Crvenog krsta, te agregati i tehnička roba za građane kojima su poplave nanijele veliku štetu u domaćinstvima”, rekao je Vasiljević.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković dočekao je ovaj konvoj i izrazio veliku zahvalnost prijateljskom gradu Velenju i slovenačkom narodu.

pomoc iz slovenije (3)“Stihija koja nam se desila napravila je velike probleme, ali i još jednom ukazala na naše prave prijatelje koji nas nisu ostavili da se sami borimo u sanaciji šteta od poplava”, rekao je Đaković.

On je zahvalio županu Velenja Bojanu Kontiću koji je na izuzetan način i u rekordnom roku pokrenuo i proveo veliku humanitarnu akciju prikupivši namirnice neophodne najugroženijim stanovnicima sa poplavljenog područja grada Prijedora.

Ovo nije prvi prijateljski gest građana Slovenije, jer je ekipa od petnaest pripadnika Civilne zaštite Slovenija bila već prvog dana na terenu i sa kompletnom opremom za ovakve vanredne situacije i čamcima pomagala građanima naselja Tukovi i Gomjenice da dobiju potrebnu pomoć i osnovne životne namirnice u vrijeme kada su im kuće bile pod vodom.

SRNA