szs-porodica davidovic (1)Predstavnici Humanitarne organizacije SRBI ZA SRBE posjetili su još jednu socijalno ugroženu porodicu na području prijedorske regije. Ovaj put riječ je o porodici Davidović koja živi u selu Marini, a koje se nalazi između Prijedora i Novog Grada, tačnije udaljeno 30ak kilomeara od samog Prijedora. Na težak život ove porodice skrenuli su nam pažnju monasi iz bratstva manastira Klisina, a prvom prilikom nas i upoznali sa samom porodicom. Porodicu Davidović čine otac Dalibor (36) i majka Vesna (27) i njihovo četvoro djece: Nikolina (8), Dejan (6), Nataša (5) i Pavle (2).

Da bi se uvjerili u uslove u kojima živi porodica odličili smo se da ih posjetimo u njihovom skromnom domu. Naime, porodica živi u jednoj jako maloj i trošnoj kući, ali koja trenutno ispunjava uslove za život, obzirom da su najveći problemi sa kojima smo se do sada sretali kod porodica koje smo pomagali, neuslovna kupatila i vlaga u kući, sa čim Davidovići, na svu sreću, u svojoj kući nemaju problema.

szs-porodica davidovic (4)Davidovići žive od nešto dječijeg doplatka koji dobijaju od države i od povremenih nadnica koje ostvari otac porodice Dalibor. Od stoke posjeduju jednu kravu i oko 50ak kokošaka čime sebi obezbjeđuju hranu. Porodica obrađuje i nešto zemlje koju posjeduje, a takođe obrađuju i zemlju kaja se nalazi oko njihove kuće, a koju su im vlasnici ustupili na korištenje obzirom da žive daleko i da nisu zainteresovani za obrađivanje te zemlje.

Najveći problem porodici predstavlja lokacija na kojoj se kuća nalazi, jer je kuća udaljena glavnog od puta oko kilometar i do njega se stiže teško prohodnim šumskim putem. A kako je i taj glavni put uglavnom makadam, tj. do Prijedora je više od 15 kilometara makadama uslovi za život u njihovoj kući su više nego teški, jer dolazi zima i loše vrijeme, a djeca po takvom putu trebaju u školu.

Uzimajući sve u obzir, a i kroz sam razgovor sa ocem porodice Daliborom, planirano je da se porodici Davidović obezbjedi polovan traktor. Dosadašnja iskustva su nam pokazala da je kupovina traktora porodicama jedna od najboljih investicija, jer ne samo da će porodica za slučaj predstojećih vremenskih nepogoda moći bez problema da se kreće od kuće i da ne rezikuje da ostane odjsečena od svijeta, već će Dalibor moći da obrađuje više zemlje nego što čini sada, a i da dodatno prihoduje za svoju porodicu sa traktorom.

Planirana sredstva za ovu akciju iznose 8.000 KM ili nešto više od 4.000 evra, stoga ćemo ovom prilikom još jednom pozvati sve prijatelje i donatore naše organizacije da se shodno svojim mogućnostima uključe u akciju prikupljanja sredstava kako bi omogućili još jednoj porodici da stane na svoje noge i bar malo prokrčili trnoviti drum kojim se kreću u neku ljepšu i manje turobnu budućnost.
S verom u Boga!

SRBI ZA SRBE Republika Srpska

szs-porodica davidovic (2) szs-porodica davidovic (3) szs-porodica davidovic (5)