mural vrt-setalisteUmjetnik Raul Oprea aka Saddo, dobitnik je međunarodne nagrade “Paola de Maninkor 2015” za najbolji mural u Prijedoru.

Svečanost zvaničnog „otvaranja“ će biti održana danas od 16 časova ispred samog oslikanog murala, na trgu majora Zorana Karlice.

Nagradu “Paola de Maninkor” dodjeljuje jednom godišnje Udruženje likovnih umjetnika u Prijedoru a u okviru projekta “Prijedor grad murala”.

Budući da je ovaj projekat pokrenut u pomen trentinske umjetnice koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih kampova oslikala prvi mural u Prijedoru, i budući da je on rezultat tijesne saradnje regije Trentino u Italiji i grada Prijedor ove godine su svoje prisustvo na otvorenju najavili su i predstavnici vlade pokrajine Trentino, Sara Ferari, načelnica Odjeljenja za međunarodnu solidarnost Autonomne pokrajine Trento (Italija), Đulio Andreoli, sekretar Odjeljenja i Lućano Roketi, službenik Odjeljenja.

Svečanosti inauguracije prisustvovaće i predstavnici udruženja “Projekt Prijedor” iz Trentina, predstavnici Grada Prijedora, udruženja likovnih umjetnika Prijedora i drugi.

Svoje medijsko prisustvo ove godine su najavili novinari RAI 3 – Radiotelevisione Italiana koji prave reportažu o projektima decentralizovane saradnje između trentinske regije i grada Prijedora.

Realizaciju projekta “Prijedor grad murala” do sada su pored trentinske pokrajine podržali i grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kompanija ArcelorMittal i mnogi drugi.

Mondo.ba