srna-muzej kozare-izlozba-slava (1)U Muzeju Kozare u Prijedoru juče je otvorena izložba “Rezonanta” Gorana Despotovskog povodom krsne slave ove kuće – Svetog apostola i jevanđeliste Luke.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je Sveti Luka, po predanju, osim toga što je bio evanđelista, apostol i ljekar, bio slikar i prvi je naslikao ikonu Isusa Hrista, Bogorodice i Apostola Petra i Pavla.

“S obzirom na tu činjenicu da je osnivač, na neki način, hrišćanskog ikonopisa, likovna izložba slika je pravi način da se obilježi slava ove kuće”, naveo je Radonjić otvarajući izložbu.

On je najavio da će iduće godine za slavu biti priređena izložba slika Drage Dragića, slikara iz ovih krajeva koji već pet decenija uspješno stvara u Parizu, a kum je Muzeja Kozare.

srna-muzej kozare-izlozba-slava (2)“Kum je, kao što je i ranije dogovoreno, poklonio ove godine Muzeju Kozare jedan svoj vrijedan rad koji će gosti imati prilike vidjeti za vrijeme slavskog ručka”, dodao je Radonjić.

Kum Muzeja Kozare Drago Dragić izrazio je zadovoljstvo što mu je novo rukovodstvo ove kuće ukazalo povjerenje i zadržalo ga za kuma.

“To je velika čast i priznanje. Zahvalan sam za to, ali je to i velika obaveza”, naveo je Dragić.

Despotovski rekao je da su izloženi radovi nastali tokom 2014. godine i da je riječ o slikama rađenim voštanom pastom na platnu i o digitalni printovima rađenim specifičnim materijalima.

Goran Despotovski, koji je profesor Akademije umjetnostu u Novom Sadu, bio je učesnik Likovne kolonije “Sreten Stojanović” 2012. godine na Kozari.

SRNA