novosti-partenijusZovu ga “živi svetac” i humanista velikog srca. Više od deceniju i po u ratno i poratno vreme dolazio je u Republiku Srpsku donoseći pomoć grčkih donatora. Reč je o grčkom svešteniku – dobrotvoru, arhimandritu Partenijusu.

Više od 250 puta, u najteža vremena, doneo je pomoć u Republiku Srpsku, pre svega, za decu poginulih boraca, ali i za socijalno ugrožene porodice, bez obzira na nacionalnost. Više od 70 pravoslavnih hramova popločano je mermerom, koji je takođe doneo, danima putujući iz Grčke.

Priča se da ga godinama nijedna prepreka, poput snežne vejavice ili problema na graničnim prelazima i carinskim terminalima, nije obeshrabrila. Nikada nije odustao, već je danima putovao samo iz jednog razloga, da donese pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Donosio je pakete hrane, odeće, obuće, novčanu pomoć, voće… Uvek je sve uručivao lično, jer je tako bio sasvim siguran da je misija u potpunosti uspela.

Iako je već prošlo šest godina otkad je prestao da isporučuje donacije u Srpsku, sećanje na njegovo dobročinstvo nije ugašeno. Naprotiv, ovekovečeno je u dokumentarnom filmu pod nazivom “Otac Partenijus, počasni građanin Prijedora”, autora prijedorskog novinara Pere Špadića.

Špadić je film o “živom svecu” snimio u Solunu i Prijedoru, koristeći arhivski materijal lokalne TV Prijedor. Na promociju filma, stigao je i grčki dobročinitelj.

U to vreme donosio sam pomoć za oko 2.700 dece širom Srpske. Među njima je bilo možda najviše malih Prijedorčana. Bilo je perioda kad smo pomagali čak 820 dece iz Prijedora. Ja verujem da će se ta deca i kad ostare sećati da su im neki skoro nepoznati ljudi davali malu pomoć i da su im dokazali svoju ljubav. Nadam se da su neka srpsko-grčka prijateljstva zaživela – kaže arhimandrit Partenijus.

KRSTIO 740 MALIŠANA

Ovaj svešenik je u Republici Srpskoj krstio 740 dece. On je za svoje zasluge proglašen počasnim građaninom Prijedora, ali i Dervente, Doboja, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada.

Novosti.rs