zlatko jelisavacZlatko Jelisavac novi je šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Rudar-Prijedor, poslije razlaza premijerligaša BiH sa dosadašnjim strategom Borisom Gavranom.

Jelisavac je, završavajući svoj treći mandat u prvoligašu Republike Srpske, novogradskoj Slobodi, ove jeseni podnio ostavku nakon startnog poraza „crvenih“ sa stadiona „Mlakve“ na svom terenu, od višegradske Drine HE, osnivač je Škole fudbala „Bubamara“ u gradu na ušću rijeke Sane u Unu, a nalazi se i na mjestu selektora kadetske reprezentacije RS.

-Jelisavac je dobio povjerenje većine članova Upravnog odbora nakon „elektronske“ sjednice, jer smo morali hitno reagovati. Ima iskustvo u radu, iako nije radio u klubovima premijerligaškog ranga, a posjeduje i „profi-licencu“. Sem toga i finansijski momenat je u ovom momentu bio jedan od razloga kojim smo se rukovodili ovakvim rješenjem – naglasio je predsjednik Rudar-Prijedora u ostavci Dalibor Majkić.

Izvjesno je da „rudari“ u kombinacijama sa drugim trenerima, nisu imali novca da bi ih platili. Fudbalska javnost je očekivala da dugogodišnji kapiten „zeleno-crnih“ Nedžad Žerić sjedne na klupu. Ipak, i pored činjenice da je nedavno u Vogošći stigao do „profi“ trenerskog zvanja sadašnje rukovodstvo nije bilo u situaciji da mu izmiri dugovanja za prethodni pošten rad, s obzirom da je duži period unazad, po završetku karijere, bio pomoćni trener u prvom timu.

Vrijedi istaći da će, izuzimajući Žerića koji je jednom vodio ekipu do imenovanja novog trenera, Jelisavac za nepune četiri i po posljednje sezone biti deveti kormilar u borbama za bodove u bh.eliti i jednoj sezoni u Prvoj ligi RS.

Najduže se zadržao Velimir-Baja Stojnić (30 utakmica), Gavran u dva navrata je 25 mečeva bio šef, a slijede: Darko Nestorović (21), Dragan Radović (18), Zoran Bujić (13), Vlado Čapljić (12) Slobodan Starčević (7) i Gorazd Mihajlov u dva susreta.

Zanimljivo je da je posljednji pomenuti stručnjak iz Makedonije izgleda najbolje shvatio o kakvoj „teškoj“ sredini je riječ za rad posljednjih godina.

Mihajlov je na startu proljećnih prvenstvenih megdana ostvario pobjedu u Trebinju nad tadašnjim konkurentom za opstanak u društvu najboljih klubova BiH, Leotarom (1:0), a poslije neriješenog ishoda protiv zeničkog Čelika (1:1) u Prijedoru „digao je sidro“ i otišao – bez poraza.

Istinski simpatizeri Rudar-Prijedora na dočeku Jelisavca mogu samo da mu poruče: neka ti je sa srećom Zlaja.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com