nsrs-zasjedanjePočetak rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske obilježila je oštra rasprava o aferi “Acerol Mittal” i Rudniku željezne rude “Ljubija”, nakon što je poslanik NDP-a Dragan Čavić saopštio da je “Mittal” utajio 50 miliona maraka poreza, dok su RS i mali akcionari zbog neprikazane dobiti oštećeni za 178 miliona maraka.
„Mali akcionari u Rudniku “Ljubija” treba da tuže “Arcelor Mittal” zbog zakinute dobiti“, rekao je Čavić u svom obraćanju u parlamentu RS-a.

Po njegovim riječima, otkako je 2004. godine “Mittal” preuzeo Rudnik “Ljubija” taj rudnik je zakinut za najmanje pola milijarde maraka, postavljajući pitanje predstavnicima državnog kapitala od tada do danas da li su znali za mahinacije u tom preduzeću.

On je pojasnio da je Poreska uprava RS-a svojom kontrolom utvrdila da je u periodu od 2010. do 2012. godine preduzeće zakinuto za 37 miliona maraka zbog manipulacija transfernim cijenama.

Čavić je još kazao da je prihod kompanije lažno prikazivan, a da se dobit trebala dijeliti 51 posto “Mittalu” i 49 posto Fondovima i malim akcionarima RS-a.

„Kad se izračuna neprikazana dobit, ispada da od 363 miliona maraka dobiti ‘Ljubiji’ pripada 49 posto, odnosno 178 miliona“, rekao je Čavić.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je Čavić nepravedno optužio lidera DNS-a Marka Pavića da je on odgovoran za utvrđene nepravilnosti, navodeći da u kontrolisanom periodu predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” nije bio Marko Pavić, već Radivoje Bratić.

Čavić je odgovorio da vlast u RS-u treba da odgovori da li je znala za kriminal sa transferisanim cijenama i utaji poreza i zašto nisu reagovali na to.

On je dodao da je Pavić bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” sve do jula ove godine kada je podnio ostavku na to mjesto, nakon što je Vlada insistirala da se Rudnik “Ljubija” privatizuje, odnosno proda jednoj izraelskoj kompaniji.

„Ovo pitanje otvara novu aferu. Postavljam pitanje koliko je RS izgubila novca u preduzeću u kojem je imala 49 posto vlasništva“, rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Prijedor talac odnosa DNS-a i SNSD-a i da se preko dešavanja u tom gradu i Rudniku “Ljubija” rješavaju odnosi među koalicionim partnerima.

FENA