faktor-jakarina kosa (1)Prije 15 dana poslani su prvi koštani uzorci na DNK analizu, prvi nalazi se očekuju u narednih mjesec dana

Na lokalitetu masovne grobnice Jakarina Kosa, na području Prijedora, u protekla četiri mjeseca ekshumirano je više od 600 pojedinačnih posmrtnih ostataka, a kompletni posmrtni ostaci su nađeni od dvije osobe, za Faktor je potvrdila Lejla Čengić, glasnogovrnica Instituta za traženje nestalih osoba. Potvrđivanje prvih DNK nalaza očekuju se u narednih mjesec dana.

Prvi identiteti

-Prvi uzorci koštane srži poslani su prije 15 dana, a neophodno je da prođe najmanje šest do osam sedmica da bi dobili identitet. Očekuju se novi identiteti, ali i kompletiranje ranije eksumiranih tijela u ovoj grobnici, kao i u Tomašici – objasnila je Lejla Čengić.

Jakarina kosa je jedna od težih ekshumacija, zbog vrlo nepristupačnog terena, a specifičan je i po tome što su dijelovi tijela raskomadani, jer je prilikom zakopavanja na njih bačen eksploziv, objašnjava Čengić.

faktor-jakarina kosa (2)-Proces ekshumacije koji je počeo 6. jula ove godine privodi se kraju. Traženje posmrtnih ostataka započet je u dubini zbog eksploziva koji je bačen, te su dijelovi tijela nađeni i u dubini od 5,5 metara. Ostao je još površinski dio da se pretraži. Ne vjerujem da će se više vraćati na ovu grobnicu, jer se teren detaljno istražuje. Moguće je samo da ostanu sitne kosti, radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti – navela je Čengić.

Ekshumacija 2001.

Jakarina Kosa je sekundarna masovna grobnica na koju su u prikrivanju zločina izmješteni ostaci tijela žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora, prvobitno zakopani u primarnoj masovnoj grobnici Tomašica. Jedan broj žrtava, odnosno oko 50 žrtava pronađeni su na dva lokaliteta, u masovnoj grobnici Jakarina Kosa i masovnoj grobnici Tomašica, što ukazuje na to da je dio Tomašice izmješten na lokalitet Jakarina Kosa.

Ekshumacija na ovom lokalitetu rađena je 2001. godine kada su ekshumirana 373 posmrtna ostatka prijedorskih žrtava, od čega je 311 identificirano putem DNK metode.

Faktor.ba