rtrs-poreska stopa nepokretnosti-javorNovi zakon o porezu na nepokretnosti smanjio je gornju granicu poreske stope za nekretnine, u kojima se obavlja proizvodna djelatnost. Umjesto ranije stope, koja je bila do 0,50 odsto, od sljedeće godine proizvodni objekti biće oporezivani do 0,10 odsto.

Ovako je odlučio Parlament Srpske. Preko ovog procenta, lokalne zajednice neće moći da privrednicima obračunavaju porez za proizvodne hale.

U Prijedoru će, prema novom zakonu, morati smanjiti poresku stopu, jer trenutno iznosi 0,18 procenata. To pozdravljaju u prijedorskom preduzeću Јavor. Međutim, smatraju da proizvodne hale ne bi trebalo ni da budu oporezivane.

Plaćanje poreza je poslovna tajna, pa tako ni većina privrednika ne želi da otkriva koliko godišnje izdvaja za ovu obavezu.

Ipak, primjera radi, ako je vrijednost proizvodne hale 100.000 maraka, u lokalnoj zajednici gdje je poreska stopa bila 0,20 odsto , privrednik je godišnje za porez izdvajao 200 maraka. Od sljedeće godine platiće najviše 100.

Najveći porez za sada plaćaju u Prnjavoru. Od gradova – u Doboju, Bijeljini i Trebinju. Poresku stopu za privrednike, najvjerovatnije, neće mijenjati opštine koje su i do sada imale najnižu.

RTRS