pavic-mirjanic-poplave (1)Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Stevo Mirjanić izjavio je danas da su grad Prijedor i opština Kozarska Dubica preduzele sve potrebne mjere na suprotstavljanju poplavama, zaštiti od poplava i smanjivanju posljedica poplava.

“Sve službe besprijekorno su radile i svaki segment institucija radio je svoj zadatak da se negativni efekti svedu na najmanju moguću mjeru”, rekao je Mirjanić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa gradonačelnikom Markom Pavićem.

On je naveo da će i utvršivanje šteta ali i utvrđivanje pravaca za saniranje šteta biti malo dugotrajniji procesi i da će zahtjevati angažman svih stručnih ljudi na svim nivoima u Republici Srpskoj.

pavic-mirjanic-poplave (2)“Oko 70 kadrova Ministarstva mi danas imamo u svim punktovima gotovo 28 opština zahvaćenih poplavama, a svi republički stručni timovi usko će sarađivati sa timovima lokalnih zajednica”, rekao je Mirjanić.

On je dodao da je u toku prikupljanje svih raspoloživih količina iz proizvodnih kapaciteta stočne hrane, a da su i ostvareni kontakti sa proizvođačima iz Hrvatske i Vojvodine.

“U Kozarskoj Dubici `Mlijekoprodukt`, kao proizvođač od šireg značaja sa blizu 4.500 kooperanata, danas je dobio struju i tokom sutrašnjeg dana trebalo bi da nastavi proizvodnju, gdje je potrebno riješiti problem redukovane sirovine”, naveo je Mirjanić.

pavic-mirjanic-poplave (3)On je kazao da će se ratarske površine ponovo zasijavati i da će se obezbijediti nastavak proizvodnje.

“Preduzimao sve mjere i uvjereni smo ako svi mi uradimo koliko može, treba i mora, da ćemo uspješno prebroditi ovu tešku situaciju”, poručio je Mirjanić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je u Prijedoru poplavljeno dosta farmi, stočne hrane, oranica duž cijele doline rijeke Sane, bašti i plastenika i da moraju zajednički djelovati lokalna zajednica i Ministarstvo.

“Dogovorili smo se danas da ćemo zajednički praviti planove i procjenjivati štetu i zajednički raditi na otklanjanju posljedica”, naglasio je Pavić.

Ministar Mirjanić je nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora posjetio i dvije ovdašnje farme u poplavljenim područjima.

SRNA