srna-svjetski dan jabuka (1)Učenici i učitelji u područnoj školi Gornji Garevci kod Prijedora ove sedmice su nizom aktivnosti obilježili Svjetski dan jabuka, saopšteno je danas iz matične Osnovne škole “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju.

Učenici su recitovali, pjevali i glumili i sa svojim učiteljicama priredili izložbu domaćih i stranih sorti jabuke s ciljem da pokažu važnost jabuka u zdravlju i prehrani ljudi.

Organizovali su prezentaciju i degustaciju proizvoda od jabuka koje su pripremili roditelji učenika, kao i posjetu štićenicima doma za starija lica “San” u Gornjim Garevcima, kojima su poklonili svoje “eskponate” – kolače, pite, sokove, kompote i pekmeze, te domaće i strane sorte jabuke.

srna-svjetski dan jabuka (2)“Kod nas su poznate mnoge sorte jabuke. Najpoznatije strane sorte danas su – zlatni delišes, ružičasti delišes, ajdared, greni smit, džonatan, a neke sorte su uzgajali i naši djedovi i bake, u narodu poznatije kao djevojčice, šipkinje, kiseljače, muškinje, petrovače, ilinjače, kalatuše i zveketuše”, navodi se u saopštenju.

Obilježavanje 20. oktobra kao Svjetskog dana jabuka počelo je 1990. godine u Londonu s ciljem promovisanja zdravstvenih kvaliteta ove voćke i predstavljanja njenih mnogobrojnih sorti.

SRNA