pavic-akcija ciscenjaGradonačelnik Prijedora Marko Pavić pozvao je danas omladinu Prijedora da sutra svi kao jedan učestvuju u velikoj akciji čišćenja poplavljenih područja u svome gradu.

“Molim sve mlade ovoga grada da se sutra ujutro u 9.00 časova okupe kod IMZ zgrade u Raškovcu, kod benzinske pumpe u Tukovima i kod društvenog doma u Gomjenici radi čišćenja terena u najugroženijim dijelovima grada”, apelovao je Pavić nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

On je rekao da se nakon povlačenja voda u riječna korita pojavio problem s podzemnim vodama koje se zadržavaju u nižim dijelovima grada i u podrumima i koje ne mogu više oticati prirodnim putem.

“Istovremeno, štab izričito zabranjuje samoinicijativno prekopavanja radi kanalisanja vode jer se nikad ne zna gdje će voda otići. Ljudi gledaju da riješe jedno mjesto, a desi se da daleko više ugroze drugo”, upozorio je Pavić.

On je istakao da je rudnik “Arselor Mital” uplatio 20.000 KM na račun za pomoć poplavljenim područjima Prijedora, dodajući da se osim novčano može pomoći i pumpama za ispumpavanje vode, mašinama koje isušuju zidove i podove, stočnom hranom i sredstvima za dezinfekciju, budući da svako pojedinačno mora obaviti dezinfekciju u svojim prostorima, dok će nakon toga dezinsekciju i deratizaciju obaviti specijalizovane firme.

“Obezbijedili smo odvoženje krupnijih stvari i otpada koji se izbacuje iz kuća ili onih koje je nanijela voda. Svako treba te stavri da ostavi na mjesto gdje vozila ‘Komunalnih usluga’ mogu prići, a naročito je važno da građani prijave uginule životinje kako bi se što prije uklonile sa terena”, poručio je Pavić.

On je dodao da su pored dosadašnje dvije danas imenovane još tri komisije za procjenu šteta koje će od sutra krenuti na teren utvrđivati i popisivati štete, gdje su dvije komisije zadužene za štete u poljoprivredi, a tri za štete na objketima.

SRNA