sasa babicSaša Babić novi je trener rukometaša Prijedora, poslije „razlaza“ kluba sa imenom grada na Sani sa dosadašnjim trenerom Bojanom Unčaninom, koji je u ovoj ulozi bio u prethodne 72 utakmice u prvenstvu Premijer lige BiH.

Među kandidatima koji su figurirali za nasljednika Unčanina, odluka je pala za Babića, koji je već jednom uspješno predvodio Prijedorčane, u sezoni 2002/2003, kada su osvojili četvrto mjesto i izborili plasman na evro-scenu, odnosno Čelendž kup.

-Sigurno je da nas je i rukovodilo opredjeljenje da Babić bude novi trener, jer je riječ o vrhunskom rukometašu sa prostora bivše Jugoslavije, ali i isto tako uspješnom treneru što je dokazao i u našoj sredini. Sa Unčaninom je saradnja bila korektna, dok nisu počeli da izostaju rezultati. Ne može se igrati po sistemu „toplo-hladno“, tražiti alibi u suđenju, bolestima. Imamo ekipu koja može da se bori za najviši plasman i očekujemo pobjede – rekao je predsjednik RK Prijedor Aleksandar Miljuš.

Babić je rukometom počeo da se bavi u matičnom klubu Crvenki sa kojom je osvojio Kup Jugoslavije 1988.godine, a poslije decenije prešao je u Proleter-Naftagas. Sa Zrenjanincima je stigao do titule šampiona i finala EHF-a (1990) i finala Kupa evropskih šampiona (1991). Igrao je za Minden (Njemačka), novosadsku Vojvodinu, Izolu (Sloveniju) i Potisje iz Ade u kojem je započeo trenersku karijeru.

Kao trener vodio je, između ostalih, Novosađane (pored Vojvodine, bio i u Mladosti), Željezničar iz Inđije, a u tri navrata radio je u Vršacu i klubovima različitog imena. Posljednji angažman imao je u Mladosti sa mlađim kategorijama.

Ostavio je svagdje dubok trag i posebno poput njegovog učitelja, pokojnog stručnjaka Slobodana Čileta Miškovića vjeruje mladima. Nosio je dres reprezentativnih selekcija Jugoslavije, a za seniorsku odigrao 20 utakmica i postigao 17 golova.

Tekst – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Saša Babić