cjbpd-javna raspravaMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske biće kontakt institucija za prevoz opasnih materija u Srpskoj za sve prevoznike – domaće i one koji dolaze iz inostranstva, predviđeno je zakonom o prevozu opasnih materija o čijem nacrtu je danas u Prijedoru održana javna rasprava.

Načelnik Odjeljenja za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara MUP-a Republike Srpske Aleksandar Vranješević rekao je da su prilikom izrade zakonskog teksta potpuno primijenjene direktive Evropske unije.

“Zakon se bazira na tri međunarodna ugovora čiji smo potpisnici i koji regulišu prevoz u drumskom, željezničkom i saobraćaju na unutrašnjim plovni putevima”, rekao je Vranješević novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je interresorna radna grupa obavezala Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske da prevede, objavi na svom sajtu i redovno ažurira međunarodne ugovore koji se svake dvije godine mijenjaju.

“Na dosadašnjim javnim raspravama primjedbi nije bilo mnogo. Prevoznici su postavljali pitanja o onome što nisu znali da piše u ADR-u, koji je veliki međunarodni ugovor od 2.000 stranica, pa su ih zanimala pojašnjenja”, dodao je Vranješević.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić očekuje da će uvažavanjem iskustava i prijedloga iz ovog i drugih centara javne bezbjednosti u Reublici Srpskoj doći do kvalitetnog zakona u skladu sa evropskom normativom.

“Očekujem da kao krajnji rezultat imamo zakon koji će unaprijediti oblast prevoza opasnih materija”, dodao je Ivanić.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o prevozu opasnih materija prethodno su održane u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju, a završna bi trebalo da bude održana sutra u Banjaluci.

SRNA