pjesaci-smanjena vidljivostS obzirom da je nastupio jesenji period kada dolazi do nepovoljnijih vremenskih uslova i uslova smanjene vidljivosti, Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na građane, a posebno na pješake i bicikliste da se prilikom kretanja po kolovozu u ovakvim uslovima pridržavaju zakonom propisanih obaveza.

Imajući u vidu da su upravo pješaci i biciklisti najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, potrebno je da se poveća nivo bezbjednosti ovih učesnika u saobraćaj, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti. S tim u vezi, savjetujemo da se za kretanje koriste površine predviđene za kretanje ovih kategorija učesnika u saobraćaju.

Takođe, prilikom prelaska puta pješaci i biciklisti su dužni prelaziti na zato predviđenim i obilježenim mjestima.

Ukoliko se kretanje po kolovozu odvija u grupi, potrebno je da se kreću u koloni, te da biciklisti nose zaštitnu kacigu.

Pješaci i biciklisti krećite se van kolovoza kada kod to možete; ako morate da se krećete kolovozom, pješaci krećite se uvijek uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a biciklisti uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja; ne krećite se kolovozom u alkoholisanom stanju jer je to i opasno i kažnjivo; obavezno nosite svjetloodbojni prsluk sa sobom ili neki drugi izvor svjetlosti.

Prema statistici CJB Prijedor za prvih devet mjeseci tekuće godine u saobraćajnim nezgodama život je izgubilo 5 pješaka i 1 biciklista.

Zbog naprijed navedenog još jednom apelujemo na pješake i bicikliste da se prilikom učestvovanja u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti pridržavaju zakonom propisanih odredbi, kako bi doprinijeli ličnoj bezbjednosti kao i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

CJB Prijedor