srna-rekonstrukcija vodovodne mreze (1)U Prijedoru su danas počeli pripremni radovi u vezi sa rekonstrukcijom i proširenjem vodovodnog sistema u gradu, projektu čija je vrijednost 3.961.000 KM.

Nakon što je početkom avgusta potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke, firma “Hidro-kop” iz Banjaluke danas je zvanično uvedena u posao, a povodom toga u prijedorskoj Gradskoj upravi održan je sastanak na kojem su, osim izvođača radova, bili i predstavnici “Vodovoda”, nadzornog organa španskog konzorcijuma “Eptisa Voding 92”, mjesnih zajednica u kojima će biti izvođeni radovi, komunalne policije i inspekcije.

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković istakao je da je ovaj projekat veoma značajan za više hiljada stanovnika gradskih i prigradskih naselja jer će biti kvalitetnije snabdjeveni pitkom vodom.

srna-rekonstrukcija vodovodne mreze (2)Direktor firme “Hidro-kop” Radislav Babić rekao je da su radnici na terenu i da vrše pripreme za početak radova čiji je rok za završetak 18 mjeseci.

“Imamo 12 naselja i 67 čvorova u gradu koje treba rekonstruisati, što je veoma zahtjevan posao. Radili smo i teže poslove i ne sumnjamo da ćemo radove završiti u roku”, rekao je Babić.

On je naveo da će radovi biti izvođeni u naseljima Malo Palančište, Prijedor dva, Janjića Pumpa, Čirkin polje, Raškovac, Prijedor centar, Kokin grad, Tukovi, Hambrine, Kozarac, Donji Volar i Čarakovo.

Direktor prijedorskog Vodovoda Vlado Reljić rekao je da je višegodišnji problem vodovoda bila pocinčana distributivna mreža i veliki gubici vode na mreži, te istakao da će ovim projektom biti ostvarena ušteda od 20 odsto za neobračunatu vodu i time potrošenu električnu energiju.

srna-rekonstrukcija vodovodne mreze (3)“Radiće se na ukupno 60 kilometara mreže gdje imamo 2.750 kućnih priključaka, a dobićemo 1.000 novih priključaka”, naveo je Reljić.

Projekat “Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u gradu Prijedoru” realizuje se u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj” čija je vrijednost 100 miliona evra, a koji se provodi u svim gradovima i opštinama Srpske.

Od ukupnog iznosa, kreditna sredstva iznose 50 miliona evra i obezbijeđena su kod Evropske investicione banke, a vraćaju ih gradovi i opštine, 35 odsto su grant sredstva, a 15 odsto je učešće građana i gradova i opština.

Ukupna vrijednost investicije u gradu Prijedoru po cjelokupnom projektu veća je od 16 miliona evra.

SRNA