carlos signs (1)Prijedorska firma “Carlos signs” okupila je pod svoje okrilje neke od najvećih brendova iz svijeta digitalne štamparske industrije. “Roland”, “Summa”, “Azon” samo su neke od kompanija koje zastupa “Carlos signs” i čije proizvode distribuira širom BiH, ali i u region.

Nedavno smo ih posjetili na beogradskom sajmu grafičke, papirne i kreativne industrije “Grafima”, gdje su, kako je objasnio Slobodan Baltić, direktor te firme, predstavili novu “Roland” mašinu za sublimacionu štampu.

– Riječ je o “Roland TexArt RT-640” mašini koji zajedno sa kalendrom “Texart CS-64” štampa na veliki niz dekorativnih materijala, sportske opreme i odjeće za modnu industriju. Najviše novina ove godine je bilo baš u svijetu sublimacione štampe, pa i mi pratimo taj trend zajedno sa kompanijama koje zastupamo.

Upravo će tekstilna industrija da bude u fokusu njihovog poslovanja u narednom periodu. Kako kaže Baltić, istraživanja pokazuju da je štampanje na tekstilu grana grafičke industrije koja bilježi konstantni rast.

– U svijetu je taj trend sve popularniji, jer se sve okreće ka personalizaciji i specifičnim zahtjevima tržišta. Nove tehnologije sublimacione štampe pružaju korisnicima mogućnost brže i kvalitetne sopstvene proizvodnje, što eliminiše uvoz tekstila koji je trenutno najviše zastupljen. Korisnici ovim putem ostvaruju najveći profit zato što sami postaju proizvođači finalnog proizvoda.

carlos signs (2)Printeri ove vrste su već dostupni u salonu u Prijedoru, odakle distribuiraju i ostale proizvode kompanija čiji su zastupnici. Baltić dodaje da su do sada održali veliki broj prezentacija kako bi javnost upoznali sa ovim trendovima.

– Imamo u planu posjetiti još neke sajmove, gdje bismo što više ljudi upoznali sa ovom vrstom tehnologije. Ako sve bude kako smo planirali, uskoro ćemo izlagati i u Sarajevu.

Međutim, printeri za štampu na tekstilu će još morati da sačekaju kada je riječ o njihovoj potražnji. Najtraženija roba u firmi “Carlos signs” sada su štampači velikih formata.

– Prošle godine sa kompanijom “Roland DG” smo preuzeli više od 80% tržišta u BiH u digitalnoj štampi velikog formata, tako da je “Roland” izgradio ime i njegovi štampači važe za najtraženije, pogotovo u UV flatbed kategoriji. Među cutter-ima, “Summa” je tu negdje odmah iza “Rolanda” – kaže Baltić.

A evo koje još proizvode ima firma “Carlog signs” u svom katalogu.

– “Roland DG” kao jedna od vodećih kompanija u “digital sign” industriji sa gamom proizvoda kao što su “color”, “milling”, “dental solution”, “engraving” i UV, zatim “Summa” kao vodeća firma u “cutter”-ima, “Azon” printer (direct to textile i UV tehnologija) i ostali brendovi kompanija kao što su “Hotronix”, “Sefa” i drugi.

Za pojedine kompanije, prijedorska firma je ovlaštena da izvozi i van BiH.

– Ovlašteni smo za “Azon” printer, koji smo uspješno prodavali na teritoriji Srbije, Crne Gore i Albanije. Za “Roland dental solution” seriju proizvoda imamo ovlaštenje na teritoriji čitave bivše Jugoslavije, budući da smo jedina firma koja se bavi distribucijom ovog asortimana proizvoda.

Ono što izdavaja ovu prijedorsku firmu na tržištu štamparske industrije jesu tehnička podrška, edukacioni treninzi i sama briga o korisnicima i njihovom odnosu prema mašinama.

– Edukacija klijenata je, prema našem mišljenju, na prvom mjestu, te otvora korisniku mogućnost i vidike da samostalno proizvodi kvalitet, specifične proizvode koji krajnje kupce oduševljavaju, te samim tim i postigne cijenu na tržištu. Drugim riječima, učimo ljude kako da uz pomoć odgovarajućih alata naprave umjetnost i prepoznatljiv dizajn. Jer, oni su ti koji moraju da obrazuju svoje kupce i da poznaju mogućnosti svojih mašina.

Inače, prijedorska firma “Carlos signs” svake godine je prisutna na velikim svjetskim sajmovima kao što su FESPA, “VisCom” u Milanu, kao i regionalnim sajmovima “Intergrafika” i “Grafima”. Osim toga, dio njihovog programa su “Dani otvorenih vrata” koje samostalno organizuju, te razne radionice.

ekapija.com