rtrs-otac partenijusU Prijedoru je premijerno prikazan dokumentarni film „Otac Partenijus, počasni građanin Prijedora”, autora prijedorskog novinara Pere Špadića.

Film je posvećen jednom od najvećih grčkih humanista, arthimandritu Partenijusu koji je u ratna i poratna vremena iz Grčke donosio veliku materijalnu pomoć, prije svega, za djecu poginulih boraca, ali i za izgradnju pravoslavnih hramova.

Ni loši vremenski uslovi, ni barijere na graničnim prelazima tokom ratnih i poratnih godina nisu spriječili grčkog dobrotvora arhimandrita Partenijusa da više od 250 puta dođe u Republiku Srpsku i donese humanitarnu pomoć od grčkih donatora. Pomagao je djeci poginulih boraca, socijalno ugroženim porodicama, bez obzira na nacionalnost, a obezbijedio je i materijal za izgradnju brojnih pravoslavnih hramova u Srpskoj.

Njegova humanost inspirisala je prijedorskog novinara Peru Špadića. Tako je u Solunu i Prijedoru nastao dokumentarni film o Partenijusu, počasnom građaninu grada na Sani, ali i drugih brojnih opština Srpske.

– To je čovjek koji je, pored toga što je sveštenik, vrlo interesantna ličnost, vrlo duhovit, gostoprimljiv, čovjek koji voli i da igra i da pjeva, voli opuštenu atmosferu, ali humana misija je svakako ono po čemu ćemo ga mi pamtiti – kaže autor filma.

Po arhimandritu Partenijusu dobila je ime jedna ulica u Prijedoru.

Film je rađen u produkciji lokalne televizije, a pokrovitelj je Grad Prijedor.

RTRS