atv-brojanje vozila-autoputNa pet punktova od Banjaluke do Novog Grada brojao se saobraćaj, a naručili su ga potencijalni kineski izvođači radova na planiranom autoputu Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. Saobraćajna studija pokazaće da li se autoput isplati, i kojim pravcem će tačno ići.

Stručnjaci iz Beograda su uz pomoć srednjoškolaca anketirali vozače. U cik zore, na teren su izašli učenici tehničkih škola, koji su, uprkos kiši, cijeli dan neumorno popunjavali upitnike.

“Pitamo odakle su krenuli svoje putovanje, gdje putuju i koja je svrha putovanja. I to je to. A ako je slučajno teretno vozilo, onda pitamo koja je nosivost vozila”, rekao je Đorđe Mijić, učenik banjalučke Tehničke škole.

Kraće putovanje, manje troškova, gužve, ali i saobraćajnih nezgoda – bile bi velike prednosti novog autoputa, kaže Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”. Ipak, za obećanje konretnog datuma, pa i godine početka radova još je, kaže, rano.

“Na terenu se prikupljaju podaci koji će da se obrađuju i tokom zime. Generalni projekat koji, ono što je najvažnije, treba da definiše nekoliko varijanti moguće trase auto-puta, vrednovanje tih trasa, i prijedlog za odabir najpovoljnije trase”, istakao je Dušan Topić, direktor preduzeća “Autoputevi RS”.

Dionica od Banjaluke do Prijedora jedna je od najprometnijih i najsmrtonosnijih u Srpskoj. Mnogi Banjalučani, ali i Prijedorčani, ovim putem svakodnevno putuju do posla. Nekada, pričaju, znaju sate da izgube dolazeći do kuće.

Generalni projekat biće gotov za pola godine. Nakon toga, može da se govori o eventualnom početku radova, kažu nadležni. Zbog visoke frekvencije saobraćaja, prioritet je dionica Banjaluka-Prijedor. Ako se analizom pokaže da izgradnja autoputa nije opravdana, na tom mjestu biće građena brza cesta.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!