srna-pisanje projekata-zene u poljoprivrediU Oštroj Luci danas je počela besplatna edukacija žena koje se bave poljoprivredom o pisanju projekata za EU i ostale donatore koju sa 62.513 KM finansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Aleksandra Pećanac iz Inovacionog centra Banjaluka, koja vodi obuku, rekla je da je svrha obuke sticanje osnovnih znanja i vještina o upravljanju projektnim ciklusom, ali i da se predstave svi trenutno dostupni fondovi za ruralni razvoj – kako bespovratna donatorska i sredstva iz javnih budžeta, tako i kreditne linije.

“Konačan rezulatat obuke je da svaka grupa ima urađen grubi, okvirni nacrt projekta koji bi zajedno prijavljivali lokalne zajednice, udruženja poljoprivrednih proizvođača i individualni proizvođači”, navela je Pećanac.

Ona je istakla da je projektom obuhvaćeno šest lokalnih zajednica u BiH – Banjaluka, Prijedor i Oštra Luka u Republici Srpskoj, te Odžak, Orašje i Domaljevac u Federaciji BiH.

srna-ostra luka-zemljiste za hladnjacu“Za učešće u projektu birane su lokalne zajednice koje su lani bile pogođene poplavama, ali one koje su među njima, na bazi preliminarnih istraživanja, pokazale najviše interesovanja za svoj ruralni razvoj”, navela je Pećanac.

Predstavnik opštine Oštra Luka Dalibor LJuboja rekao je da su u obuci učestvovali predstavnici opštinske uprave i ovdašnjih udruženja “Kim”, “Matica” i “Sana”.

“Za našu opštinu prioritet u ovoj oblasti je nabavka hladnjače za jagodičasto i bobičasto voće. Opština je u završnoj fazi kupovine zemljišta za taj pogon i svakako da jednu od prilika vidimo i u pretpristupnim fondovima EU”, naveo je LJuboja.

Projekat radionica za žene koje se bave poljoprivredom u Prijedoru sprovode udruženja Evropski edukacijski forum iz Zagreba i Spoljnopolitička inicijativa BiH iz Sarajeva u saradnji sa lokalnim udruženjima poljoprivrednih proizvođača i Inovacionim centrom Banjaluka.

Slične radionice planiraju se organizovati i za žene koje se bave preduzetništvom u 2016. godini.

SRNA