ostra luka-poplavaMinistar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da se stanje u opštini Oštra Luka normalizuje i da vodostaji opadaju, iako još uvijek ima domaćinstava, objekata i usjeva pod vodom i rijeke se još nisu povukle u svoja korita.

“Načelnik opštine Dragan Stanar informisao nas je o stanju u ovoj lokalnoj zajednici. Svi kojima je bila potrebna evakuacija, evakuisani su, a opština funkcioniše i organizovala je sve službe”, rekla je Rešić koja je u posjeti ovoj maloj rubnoj opštini boravila sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Maidom Ibrišagić-Hrstić.

Rešić je navela da su u ovom trenutku najveći problem u opštini Oštra Luka klizišta koja su se otvorila nakon povlačenja vode, odroni na putevima, a time i prekid više putnih komunikacija.

Ministar Ibrišagić-Hrstić rekla je da je Vlada Republike Srpske posredstvom robnih rezervi u posljednjih 48 časova isporučila na desetine hiljada paketa pomoći širom Srpske i najavila da se pružanje pomoći nastavlja u danima koji slijede.

“Građani pokazuju visok nivo solidarnosti, i zahvalni smo im na tome, a isto očekujemo i od privrednika. I veliki tržni centri se odazvali i prikupljaju pomoć koju šalju organizacijama Crvenog krsta na distribuciju krajnjim korisnicima”, kazala je Ibrišagić-Hrstić.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da je zadovoljan što u ovoj opštini nema ljudskih gubitaka, a da će se materijalna šteta procjenjivati nakon što se voda u cjelosti povuče.

U Oštroj Luci vanredno stanje zbog poplava proglašeno je prije dva dana.
SRNA