kud milan egic-veliko kolo za ginisa (1)Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz Brezičana kod Prijedora, učestvovali su u manifestaciji „Veliko kolo za Ginisa“ koja je juče održana u Novom Sadu (Srbija).

Cilj ovog događaja koji je pripreman mjesecima, bio je obaranje Ginisovog rekorda za najveće kolo do sada.

Na novosadskim ulicama našlo se oko 12.360 igrača iz oko 280 društava koja su došla iz 11 zemalja.

-Ponosna sam i sretna što su članovi našeg društva, njih 28, igrali veliko kolo i bili dio ove manifestacije. Cijeli grad bio je ispunjen mladošću, šarenilom nošnji, igrom i pjesmom. Svojim učešćem dostojno smo predstavljali naše Brezičane i grad Prijedor – rekla je Olivera Brdar-Mirković, predsjednica KUD „Milan Egić“ Brezičani.

kud milan egic-veliko kolo za ginisa (2)Ona je dodala da se iskreno nada kako će veliko kolo sa preko 12.000 učesnika naći svoje mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Trasa kola bila je duga oko šest kilometara i prostirala se Futoškim putem, Bulevarom Evrope, Bulevarom vojvode Stepe i Bulevarom kneza Miloša.

Folkloraši su igrali Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo a sama manifestacija je održana u organizaciji Udruženja „Veliko kolo“.

Da li je zaista oboren rekord za najduže i najveće kolo, znaće se tek naredne godine, kada komisija iz Londona donese odluku na osnovu dostavljenog materijala.

Predstavnicima Ginisove knjige rekorda biće poslati video zapisi, fotografije, kao i tačan broj učesnika, a uslovi su da kolo ne smije biti prekinuto i da ne smije biti diskvalifikovano više od pet odsto učesnika.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Snježana Žorić

kud milan egic-veliko kolo za ginisa (3) kud milan egic-veliko kolo za ginisa (4) kud milan egic-veliko kolo za ginisa (5) kud milan egic-veliko kolo za ginisa (6) kud milan egic-veliko kolo za ginisa (7) kud milan egic-veliko kolo za ginisa (8)