glas-donirani traktoriPoljoprivrednici kojima je prošle godine kineska vlada donirala traktore sa kompletnom pratećom opremom mahom su proširili proizvodnju, što potvrđuje značaj ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju.

Ratari imaju samo riječi hvale za nove mašine, za koje u šali kažu da su najbolji i najbrži radnici na njihovim posjedima. Željko Kuvalja iz sela Jelićka kod Prijedora u nedostatku posla prije nekoliko godina je pokrenuo stočarsku proizvodnju, da bi obezbijedio egzistenciju. Na farmi uzgaja 150 ovaca, a uskoro planira proširenje proizvodnje. Donirani traktor mu je, kaže, olakšao i ubrzao svakodnevni posao.

– Kada sam se počeo baviti ovčarstvom nabavio sam jedan traktor, ali budući da ima mnogo posla, trebalo je mnogo vremena. Sa novim traktorom sve ide brže, jer otac i ja u isto vrijeme kosimo, oremo ili tanjiramo zemlju – priča Kuvalja.

Brže obavljanje radova omogućilo mu je uslove za proširenje proizvodnje, tako da uskoro planira da farmu proširi sa još 50 ovaca.

– Stočarstvo je težak i mukotrpan posao, mora mnogo da se zapne i ako se radi na malo, nema velike koristi. Zato želim da proširujem farmu, zbog čega mi je svaka pomoć dobrodošla – kaže Kuvalja.

Traktor sa prikolicom, plugovima, tanjiračom, kupilicom sijena i rasipačem đubriva dobio je i Mile Nešković iz sela Boljanić kod Doboja. Do tada je deset godina sve poslove na farmi radio ručno, jer nije imao poljoprivredne mehanizacije.

– Svanulo mi je otkako sam dobio traktor. Posao mi je olakšan da se to kazati ne može. Mijenja tri-četiri radnika, sve radi i po kiši i po suncu, a nikada se ne žali – kaže kroz šalu Nešković, u čijim je štalama 160 koza i ovaca koje, hrane njegovu četvoročlanu porodicu i školuju sina studenta.

Zemljoradnička zadruga “Jedinstvo Ozren” iz Petrova poslije rata je ostala bez poljoprivredne mehanizacije. Više od 124 hektara zemljišta na kojem uzgajaju žitarice obrađivali su iznajmljenim mašinama.

– Zadruga je osnovana 1952. godine i svu mehanizaciju koju smo imali u ratu smo izgubili. Donacija koju smo dobili je spas za našu zadrugu. Ne može zadovoljiti sve naše potrebe, ali nam je i te kako pomogla – kaže Dejan Vasilić iz zadruge “Jedinstvo Ozren” i dodaje da je vrijednost dobijene opreme oko 56.000 maraka.
Donacija

Na osnovu sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji Kina je BiH donirala poljoprivrednu mehanizaciju i medicinsku opremu.

– Donaciju je dobilo 127 fizičkih i 49 pravnih lica u 52 opštine u RS i 17 u FBiH. Prioritet prilikom raspodjele imala su udruženja povratnika, poljoprivredne zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, stanovništvo iz poplavljenih područja, mladi poljoprivrednici, višečlane i porodice iz brdsko-planinskih područja i iz izrazito nerazvijenih opština – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Glas Srpske