treca boracka zgrada pecani (1)U Prijedoru je počela izgradnja nove boračke zgrade, čime bi u ovom gradu trebalo da bude okončan Program trajnog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, izjavio je načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić.

Riječ je o objektu sa 42 stana u naselju Pećani za 22 porodice poginulih boraca i 20 ratnih vojnih invalida, gdje je 15 dvosobnih stanova, 23 jednosobna i četiri garsonjere.

“Za izgradnju nove zgrade Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske obezbijedilo je 1,5 miliona KM. Izabran je izvođač, a grad Prijedor je obezbijedio lokaciju, priključke na infrastrukturu, projekat i sve rente”, rekao je Rodić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prvostepena stambena komisija ovog odjeljenja sačinila je listu korisnika i dostavila je na saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, odnosno omogućila korisnicima da ulože prigovor ako su nezadovoljni.

“Lista se vremenom mijenja pošto postoji mogućnost da se neke porodice naknadno pojave ili da invalidi pete ili šeste kategorije postanu invalidi treće ili četvrte i onda mogu imati pravo na stan”, rekao je Rodić.

treca boracka zgrada pecani (2)On je naglasio da je moguće da će poslije završetka ove nove zgrade nedostajati jedan ili dva stana, što će biti riješeno kupovinom stanova na tržištu, pa je za očekivati da iduća godina bude kraj stambenog zbrinjavanja boračke populacije.

“Postoje zahtjevi i porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji nisu obuhvaćeni ovim programom jer se nisu prijavili u propisanim rokovima. Navode da to nisu učinili iz opravdanih razloga, ali oni će moći eventualno da uđu u trajno stambeno zbrinjavanje tek ako se donese nova odluka i ako se raspiše novi konkurs”, istakao je Rodić.

Prema njegovim riječima, Programom trajnog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do sada su zbrinuta 484 korisnika sa 90 stanova i 394 dodjele pomoći, dok je prije ovog programa stambeno zbrinuto 157 korisnika.

“To znači da je ukupno do sada stambeno zbrinuta 641 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i ostala su 42 stana koja su počela da se grade krajem prošlog mjeseca, a rok za izgradnju je deset mjeseci. Očekujemo završetak i useljenje te zgrade u julu ili avgustu”, kaže Rodić.

Grad Prijedor je u postupku da se svi stanovi izgrađeni u Programu trajnog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije prenesu u vlasništvo grada, te da se potom omogući korisnicima pravo otkupa stanova, odnosno pravo sticanja vlasništva.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com