dom za starija lica-posjeta ministra bogdanica (1)Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je starenje nacije veliki problem koji će u budućnosti biti sve izraženiji.

“Mislim da će taj problem starenja populacije biti veliki. To je problem Evrope i neće ni nas zaobići, ali, evo, tu smo da se borimo”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru, gdje je povodom Svjetskog dana starih posjetio Dom za starija lica.

On je naglasio da je obaveza i Ministarstva i društva da se prema starim ljudima odnosi korektno, pravilno i dobro.

“Bez obzira na nedaće vremena u kojem živimo, ipak su oni ti koji su omogućili da mi danas možemo i da radimo i da stvaramo, zato što su se u nekom periodu sigurno više žrtvovali nego što mi to danas činimo da bismo mogli da nastavimo razvoj društva”, rekao je Bogdanić.

dom za starija lica-posjeta ministra bogdanica 3On je naveo da, osim ovih društvenih, ima sve veći broj i privatnih domova za starija lica.

“Mi smo pokušali da uradimo pravilnik tako da su ti domovi i prostorom i opremom i kadrom prilagođeni”, dodao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, zdravstvena zaštita je vrlo dostupna licima treće dobi, ta lica oslobođena su plaćanja dosta participacija, a doprinosi koje penzioneri plaćaju za zdravstvenu zaštitu najmanji su u okruženju.

On je naglasio da je sve učinjeno da bi ova lica bila osigurana i da im budu pruženi svi vidovi zdravstvene zaštite, kao i rehabilitacija, banjsko liječenje i ortopedska pomagala.

“S obzirom na to, nivo zdravstvene zaštite trenutno prevazilazi mogućnosti društva u kojem živimo”, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dom za starija lica-posjeta ministra bogdanica (2) dom za starija lica-posjeta ministra bogdanica (4)