rtrs-zaposljavanje djece poginulih boracaNakon rješavanja pitanja stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca, naredni zadatak je zapošljavanje djece boraca VRS koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu položili svoj život u temelje Srpske, ističu o Organizaciji porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

Za brže rješavanje ovog problema, u ovoj organizaciji predlažu i konkretna rješenja.

Milica Kuridža (30) iz Prijedora je dijete poginulog borca. Školovanje je završila 2011. godine, a već četiri godine traži posao. Međutim, još nije dobila radnu knjižicu.

– Mnogo bi mi značilo da dobijem posao. Prvo što se tiče finansijske situacije, a danas – sutra niti ću imati radnog staža, a niti kasnije vremenom uslova za penziju – kaže Kuridža.

Mlađan Јanjić je po završetku srednje škole sam finansirao prekvalifikaciju zanimanja, ali ni s novom diplomom još nema posla, te ni mogućnosti da zasnuje porodicu.

U gradskoj organizaciji porodica poginulih ističu, da na području Srpske postoji deklerativni konsenzus po kojem se sve institucije, političke partije i predstavnici lokalnih zajednica zalažu za zapošljavanje djece poginulih boraca.

Јedno od rješenja je da se opštinskim i gradskim organizacijama u Srpskoj, dostave spiskovi osoba koje odlaze u penziju kako bi na ta radna mjesta mogla konkurisati djeca poginulih boraca. Iz gradske organizacije porodica poginulih nude još jedno rješenje.

Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedora, kaže da bi trebalo donijeti uredbu da prioritet prilikom zapošljavanja imaju djeca poginulih boraca.

Na području Republike Srpske na evidenciji nezaposlenih nalazi se više od 1.500 djece poginulih boraca, dok ih je samo u Prijedoru evidentirano oko 200.

RTRS