avaz-zubanovici stigli kuci (1)Safeta (45) i Nijaz Zubanović (47), bračni par iz Ljubije kod Prijedora, bh. heroji ljubavi, stigli su kući. Iza njih je mjesec proveden u Francuskoj i transplantacija u kojoj je Safeta svom Nijazu nesebično “poklonila” svoj lijevi bubreg.

Ispred je, kako vjeruju, mnogo radosti, zajedničkih planova i konačno, nakon četverogodišnje borbe s opakim Gudpasterovim sindromom i dijalizama, ogromna tačka na Nijazovu bolest… Nasmijani, uglas kažu da su u jednom mjesecu imali dva Bajrama.

Zajednička radost

– Po povratku iz Francuske, sletjeli smo u Istanbul, gdje smo i prenoćili tačno na prvi dan Bajrama. I to je za nas bila posebna radost, ali je naš Bajram bio prije tačno mjesec, kada su nam, nakon uspješno završene operacije, rekli da je sve u najboljem redu – slikovito i uglas pojašnjavaju zajedničku radost i nakon 26 godina poznanstva i braka još zaljubljeni supružnici.

Dodaju da se osjećaju odlično i da Nijazov bubreg, onaj koji mu je darovala Safeta, “radi kao singerica”. Nijaz se konačno i do mile volje napio i obične vode.

– Jedan dan je to bilo, kad smo sve sabrali, oko sedam litara. Medicinska sestra zabrinuto me je pitala “jesam li toliko bio žedan?”, a ja sam joj odgovorio da nisam bio žedan nego željan vode – kaže Nijaz, koji se po povratku kući na svoj način “riješio” i dijaliznog lista.

Safeta kaže da ga je Nijaz, jednostavno, spalio, bacio u peć i gledao kako gori. Dijaliza je iza njih, ona je prošlost i ne žele je nikome.

– Želim da oni divni ljekari i sestre iz dijaliznog centra primaju plaće, ali da sjede pored praznih aparata… To ko nije prošao, ne zna šta su bol, očaj, nemoć, tuga… – kaže Safeta.

avaz-zubanovici stigli kuci (2)Zdravstveno stanje

Zubanoviće od dolaska kući mnogi zovu, obilaze, interesiraju se za njihovo zdravstveno stanje. U sve je ravnopravno uključen i najmlađi Zubanović, sin Adi, koji dobro zna koliko je njegovim roditeljima trebalo snage da se izbore za sreću ove male porodice. U subotu im se pridružio i njima najdraži gost, Nijazov brat Samir, koji je, na vijest da su stigli, odmah doputovao iz Amerike.

Zahvala ljekarima i dobrim ljudima

– Veliko hvala dugujemo Nefrološkom odjelu Kliničkog centra Banja Luka, posebno doktoru Vlatkoviću, potom doktoru Batku i Otvorenoj mreži, timu francuskih ljekara, na čelu s profesorom Rostaingom, koji nas je operisao. Naravno, zahvalni smo i jednoj armiji dobrih ljudi, koja nam je, slobodno možemo reći, sa svih sedam kontinenata u dvije akcije slala pomoć i riječi podrške i ohrabrenja – kazali su Zubanovići.

Nijaz će pomagati ljudima

Nakon što se dovoljno oporavi, Nijaz planira da uplovi u humanitarne vode i da na svoj način, kao volonter, pruži nadu i pomogne ljudima na putu ozdravljenja. Onako kako su to mnogi učinili za njega.

Dnevni avaz