ucenici uce i privredjuju (1)Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru na ekonomijama u Tukovima i Donjoj Puharskoj vrijedno sakupljaju plodove svog rada.

Beru jabuke, suše heljdu i pripremaju bundeve za preradu.

Goran Aničić, profesor stručnih predmeta, kaže da je u toku berba jabuka sa 660 sadnica od četiri sorte. Aničić dodaje da se prva klasa prodaje na prijedorskim pijacama, dok se druga prerađuje u kabinetu za praktičnu nastavu gdje đaci prave marmelade, džemove i sokove. Treća klasa jabuka se koristi za proizvodnju rakije jabukovače.

ucenici uce i privredjuju (2)-Rod je odličan jer smo opremljeni sistemom za navodnjavanje, sva zaštita je urađena na vrijeme i kvalitetno – kaže Aničić i ističe da škola već ima stalne mušterije.

Profesorka stručnih predmeta Jovanka Dražić kaže da beru tikve čije je sjeme namijenjeno za proizvodnju takozvanog bučinog ulja. Učenici beru i kasni paradajz i celer iz plastenika.

-Heljdu smo nakon pšenice sadili na našoj ekonomiji u Tukovima, pa sada sušimo oko 450 kilograma. Koristiće se u školskoj pekari, dok brašno ide u prodaju jer je riječ o organskoj heljdi koja nije tretirana – kaže Dražićeva.

Dodaje da će dio jabuka podijeliti u prijedorskim vrtićima u okviru akcije „Jabuka za svako dijete“.

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi učenici sami prave tjesteninu po starom receptu, kao i sireve po italijanskom receptu. Proizvode gljive bukovače, šampinjone i šitake. Svi viškovi se konzerviraju, a đaci svakodnevno uče u školi kako da postanu samostalni nakon školovanja i dobri poljoprivredni proizvodači. Dio prihoda od prodaje se, osim na kupovinu repromaterijala, usmjerava na odlazak na sajmove i izložbe.

DOSTA RADI, ALI I NAUČI

Učenica drugog razreda opšteg smjera Jelena Gavrilović kaže da se na praktičnoj nastavi dosta radi, ali dosta i nauči.

-Prezadovoljna sam školom i profesorima, a nastaviću školovanje na Poljoprivrednom fakultetu, pa će mi naučeno u srednjoj školi mnogo značiti u budućnosti – kaže ona.

Tekst i foto – G.K. – www.prijedordanas.com

ucenici uce i privredjuju (3) berba jabuka