godisnjica-dom penzionera (2)Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je u subotu da je Dom za starija lica Prijedor primjer da dobro organizovanje i podrška gradske uprave i Vlade Republike Srpske moraju dati dobre rezultate.

“Imaćete i ubuduće podršku i lokalne zajednice i Ministarstva i nastavićete s dobrim i predanim radom, a sve s ciljem dobrobiti korisnika. Pozdravljamo i činjenicu da ste se otvorili ka tržištu kako biste sami poboljšali svoje materijalne uslove”, poručio je Bogdanić na obilježavanju 15 godina postojanja i rada ove javne ustanove.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ova ustanova dobro radi na dobrobit i korisnika usluga i lokalne zajednice i Republike Srpske.

“Dobro sarađujemo i želimo da imamo što više zadovoljnih korisnika. Očekujem i dalje pomoć Vlade u realizaciji programskih aktivnosti ove institucije i biće mi zadovoljstvo da zajedno rješavamo goruća pitanja”, istakao je Pavić.

godisnjica-dom penzionera (1)Direktor Doma za starija lica Bojan Becner rekao je da je za 15 godina rada kroz ovu ustanovu prošlo oko 1.200 korisnika.

Smještajni kapacitet Doma je 162 ležaja u centralnom objektu u gradu i 58 ležaja na gerijatriji u naselju Urije, a u ustanovi trenutno boravi 185 korisnika. Cijena boravka za pokretne korisnike iznosi 625 KM, za polupokretne 650 KM, a za nepokretne 680 KM mjesečno.

Dom ima 76 radnika koji korisnicima pružaju usluge ishrane, stalne primarne zdravstvene zaštite, fizioterapije, njege i pomoći, socijalnog rada, društveno rekreativnih aktivnosti, druženja, izleta i kulturno-zabavnog programa.

Uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencije lokalne demokratije Prijedor i italijanskog grada Trento, u Domu od 2011. godine djeluje dnevni centar čijim su korisnicima obezbijeđeni ljekarski pregledi, fizikalne vježbe, savjeti i njega, dnevna štampa, besplatni napici i ručak, edukativne i kreativne radionice, druženje i izleti.

Od kraja prošle godine Dom pruža i usluge kućne njege gdje, osim održavanja lične i kućne higijene, stručni timovi Doma korisnicima pruža osnovne medicinske usluge, prevoz na specijalističke preglede uz pratnju, nabavku lijekova, dostavu obroka, plaćanje računa, kupovinu namirnica i popravke sitnih kvarova.

Među novim uslugama je i palijativna njega – njega teških bolesnika čije stanje ne zahtijeva više bolnički smještaj, ali je i dalje teško da bi bolesnik boravio u svome domu.

Ustanova je registrovana i za hotelsko poslovanje gdje je smještaj u dvokrevetnim i višekrevetnim sobama i dva apartmana pogodan za organizovane posjete, uz specijalne popuste za grupne posjete i duže boravke.

Dom za starija lica pruža i usluge iznajmljivanja konferencijske sale sa video bimom, kapaciteta 100 mjesta, a u prizemlju Doma nalazi se kafe-bar i restoran.

SRNA