dani meda 2015 (1)Na malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena je privredno-turistička manifestacija “Dani meda 2015”, koja je okupila 34 izlagača.

Izlagači su uglavnom članovi Udruženja pčelara “Omarska” iz Omarske, “Prva pčela” iz Prijedora i “Kozara” iz Kozarca, koji su organizatori.

Šef gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić rekla je da na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju, osim prijedorskih pčelara, i izlagači sa područja Banjaluke, Kostajnice, Gradiške, Dervente, Novog Grada, Bosanskog Grahova, Cazina, Bihaća, Sanskog Mosta, Sokoca i Trebinja.

dani meda 2015 (2)“Ovo je 10. `Sajam meda i pčelinjih proizvoda` i prilika da građani stupe u kontakt sa pčelarima, da vide njihovu ponudu i snabdiju se širokom paletom proizvoda od pčela”, istakla je Marićeva.

Ona je dodala da manifestacija ima izložbeno-prodajni karakter, a proširena je i ponudom izlagača narodnih rukotvorina, ljekovitog bilja i proizvoda iz slatkih radionica kolača.

Marićeva je navela da je gradska uprava Prijedor tokom prethodnih godina ukupno izdvojila oko 100.000 KM budžetskih sredstva za podsticaje pčelarima, ali i za organizaciju manifestacija i stručna predavanja.

Ona je dodala i da na području grada Prijedora ima oko 120 pčelara koji imaju u svom vlasništvu oko 20.000 košnica raznih tipova.

Cijena kilograma meda na ovoj manifestaciji, čiji je pokrovitelj grad Prijedor, iznosi od 12 KM do 15 KM, pa do 18 KM, koliko je kilogram hercegovačkog meda.

Posjetiocima Sajma do ponedjeljka, 28. septembra, u ponudi će biti razni proizvodi od meda po cijeni od dvije KM za propolis, pa do raznih vrsta voća u medu, medovače, matičnog mliječa, perge i polena.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dani meda 2015 (3) dani meda 2015 (4) dani meda 2015 (5) dani meda 2015 (6)