knjizevni susreti na kozari 2015-plakatMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević večeras će u Prijedoru prisustvovati svečanom otvaranju 43. Književnih susreta na Kozari, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Susrete će otvoriti predsjednik Organizacionog odbora Marko Pavić, koji je gradonačelnik Prijedora, a svečano otvaranje biće posvećeno Branku Ćopiću, najavljeno je iz prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

U okviru programa pod nazovom “Kozara Ćopiću” predsjednik žirija ovogodišnjih Susreta Dragan Jovanović Danilov pročitaće obrazloženje i zvanično proglasiti pjesnika Nikolu Vujčića za dobitnika nagrade “Skender Kulenović”.

U programu će učestvovati književnici LJubivoje Ršumović, Moša Odalović, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Miroslav Maksimović, Milosav Tešić, Dejan Aleksić, Zlata Kocić i Predrag Bjelošević, te laureat ovogodišnjih Susreta.

Nastupiće i glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz, Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić” iz Brezičana, glumac iz Šapca Zoran Karajić, glumica i pjevačica iz Beograda Kristina Savić i jedan učenik Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor.

U okviru svečanog otvaranja 43. književnih susreta, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” priređuje izložbu povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića pod nazivom “Mala moja iz …”.

Četrdeset treći književni susreti na Kozari počeli su 11. septembra, polaganjem cvijeća i poetskim časom na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović 19. avgusta 1942. godine prvi put pročitao “Stojanku majku Knežopoljku”.

Uslijedilo je proglašenje pobjednika na konkursu Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor za izbor najljepših srednjoškolskih radova pod nazivom “Riječi lete, napisano ostaje”, te književno veče zavičajnog kruga pjesnika iz gradova saorganizatora Susreta.

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba radova učesnika 11. likovne kolonije “Sreten Stojanović”, a u gradovima saorganizatorima danas nastupaju književnici učesnici ovogodišnjih Susreta pod motom “Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena”.

Susreti se otvaraju večeras u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor, a završavaju sutra tradicionalnom manifestacijom Veče laureata koja će se održati u “Galeriji `96” s početkom u 20.00 časova.

Na centralnoj manifestaciji sutra na Kozari laureatu Nikoli Vujčiću biće uručena nagrada “Skender Kulenović” koju prati novčani iznos od 3.000 KM, a odluku je donio žiri u sastavu predsjedavajući Dragan Jovanović Danilov i članovi Milanka Babić i Mošo Odalović.

Od ove godine septembar je mjesec u znaku Susreta, odnosno sadržaji su obogaćeni u odnosu na prethodne godine kada je manifestacija trajala po tri dana.

Organizator i generalni pokrovitelj je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

SRNA