novosti-grozdjeKozara i Potkozarje, sa svojim vinima i rakijom grozdom – zaboravljena „srpska Toskana”. Suša pogodovala bogatom rodu. Na području Prijedora pod lozom 4.000 hektara

Ko nije probao domaće kozaračko vino i lozu i grozdu od grožđa, sazrelog pod planinom Kozarom, ne zna šta je merak, kažu prijedorski vinari. Malo ih je, jer se samo retki zbog nepovoljnih klimatskih uslova odlučuju na uzgoj grožđa. Umesto grožđa na ovom području češće se uzgajaju šljiva, kruška i jabuka. Ove godine, međutim, sve je iznenadio bogat rod vinograda, koji je premašio sva očekivanja.

Proizvođači kažu, sve je pogodovalo, i suša i sunce da prerode vinogradi. I nije samo reč o obilnom rodu, već i o krupnim i kvalitetnim plodovima belog i crnog grožđa.

Među prijedorskim vinogradarima je i Goran Tadić, koji je pre pet godina na dva dunuma zemlje u selima Gaćani i Tomašica zasadio oko 300 čokota vinove loze, sorti frankovka i vranac.

Kaže, nije se on na ovaj potez odlučio slučajno, već zbog velike ljubavi prema dobrim vinima. Tako je zasukao rukave i na dunumu zemljišta u svom selu i kod tazbine odlučio da ispuni dugo sanjani san o vlastitim vinogradima.

– Zbog obilnih padavina prošla godina je podbacila, ali je zato ove sve nadoknađeno. Ne pamtim bogatiji rod u vinogradima. Ova godina je bila jako topla, a to grožđe voli. Berba je u toku, a ja očekujem po jednom dunumu hiljadu i po kilograma grožđa – priča Goran Tadić.

Objašnjava nam u čemu je razlika među sortama. Na prvi pogled i laici bi rekli da su grozdovi krupniji nego inače u ovim potkozarskim krajevima.

Danas se na području Prijedora vinova loza gaji na četiri hiljade hektara, a gradska uprava podstiče ovu proizvodnju.

– Nekada je ovde bilo mnogo više vinograda. Mislim da je bilo presudno što su se tada više uzgajale otpornije, autohtone sorte. Malo je onih koji se danas odlučuju za ovu proizvodnju, jer uzgoju grožđa ne pogoduju vlaga, magla i mraz, karakteristični za ovo područje. Ipak, ovo leto, toplo i suvo, išlo je na ruku potkozarskim vinogradarima. Preporučila bih onima koji žele da uzgajaju grožđe, da se vrate starim, oprobanim i dokazano otpornim sortama – kaže agronom iz Odseka za unapređenje poljoprivrede Prijedora, Đuka Lajić.

RECEPTI ZA “RAJSKO PIĆE”

Lepo je videti vinograde na obroncima Kozare. Iako su retki, podsećaju na neko drugo vreme i obično oko sebe okupljaju istinske zaljubljenike u domaća vina. Svaki od retkih ovdašnjih vinara ima poseban recept za svoje “rajsko piće”. Oni ovaj kraj zovu srpska Toskana, nazdravljaju kozaračkim vinima i kažu, uživaju u životu i prirodi.

OSUNČANE PADINE

Priča se da se nekada na padinama Kozare masovno uzgajalo grožđe. Nije to bilo slučajno, jer su osunčane padine ove planine i njenih obronaka izuzetno pogodovali vinovoj lozi. Ipak, s vremenom, narod se okretao lakšoj proizvodnji, a i strahovao je od promene klime.

Novosti.rs