pavic-petak uveceGradonačelnik Prijedora Marko Pavić pozvao je večeras sugrađane da ne nasjedaju na dezinformacije budući da su se pojavile glasine i o zatvaranju gradskog mosta i o nestašicama hljeba, brašna i vode u prodavnicama i totalnim isključenjima struje.

“Mi ćemo građane pravovremeno obavještavati o svemu. Mjerodavno je samo ono što čuju iz zvaničnih institucija, gradske uprave, civilne zaštite, vatrogasne jedinice, policije i vodovoda”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru nakon sjednice kriznog štaba aktiviranog danas po proglašenju vanrednog stanja.

On je naveo da je vodostaj Sane trenutni 485 centimetara, a da se po gradskim aktima vanredno stanje proglašava kad vodostaj dostigne 460 centimetara, što je za 40 centimetara više od kritične tačke.

“Izuzetno su ugrožena naselja Raškovac, Tukovi, Gomjenica, Vrbice i Toppolik. U Ništavcima je evakuisana jedna nepokretna žena, a potrebno je sada evakuisati još jedno domaćinstvo koje se našlo u bujičnom toku”, rekao je Pavić.

On je naglasio da je prioritet spasavanje ljudskih života i da je mehanizacija u punoj pripravnosti, a da se Sportska dvorana “Mladost” priprema za moguću evakuaciju stanovništva.

“Angažovali smo Crveni krst i Odred izviđača `Doktor Mladen Stojanović` koji imaju i krevete i dušeke tako da budemo spremni za smještaj najugroženijeg stanovništva”, dodao je Pavić.

On je rekao da je vodosnabdijevanje uredno, ali da su u svi izvori praktično potopljeni.

“Zasad je laboratorijska analiza vode u granicama dozvoljenog, ali se preporučuje prokuvavanje vode za piće jer imamo jedan novi izvor koji još nije testiran na ovakvim poplavama”, pojasnio je Pavić.

On je sugrađane zamolio da što manje koriste automobile, rekavši da se to naročito odnosi na one koji iz radoznalosti idu gledati poplavljena mjesta i tako smetaju ekipama koje pružaju pomoć na terenu, dodajući da je kretanje vozila otežano zbog kiše koja neprestano pada već treći dan.

“Magistralni put Prijedor – Sanski Most prekinut je na dva mjesta na području Prijedora, prekinuti su lokalni putevi Trnopolje – Petrov gaj i Prijedor – Bišćani, ali i mnoge ulice su neprohodne u svim poplavljenim naseljima”, naveo je Pavić.

On je dodao da u Sanskom Mostu vodostaj Sane stagnira i da vodostaj Miloševice u Prijedoru stagnira, ali da nivo Sane u Prijedoru još raste i da je sve veći broj ljudi i kuća ugrožen.

“Ujutro ćemo ugroženima dostaviti hljeb i vodu i mlijeko onima koji imaju malu djecu i vidjeti ima li zdravstvenih problema. Tokom noći imamo dežurstva i građani mogu zvati policiju, vatrogasce ili civilnu zaštitu”, kazao je Pavić.

On je istakao da je oduševljen samoorganizovanjem omladine iz grada i iz naselja Vrbice koja puni vreće pijeskom u tom poplavljenom naselju.

“Njih je stotinu, svi su mokri i prljavi, ali svi zadovoljni. To je izvanredan primjer solidarnosti”, zaključio je Pavić.

SRNA