forum za bezbjednost zajednice-septembarForum za bezbjednost grada Prijedora donio je danas set zaključaka s ciljem sprečavanja incidenata kakvi su se dešavali proteklog ljeta, a za koje je policija utvrdila da su ih uglavnom isprovocirala lica koja su došla iz dijaspore i lica koja imaju policijske dosijee zbog sklonosti ka nasilničkom ponašanju.

“Forum poziva nadležne institucije da pokrenu potrebne inicijative za izmjene i dopune određenih podzakonskih dokumenata koje će uvesti više reda u ovu oblast i omogućiti lakšu identifikaciju odgovornih lica i efikasnije preduzimanje potrebnih mjera na pravovremenom sprečavanju incidenata svih vrsta i oblika”, navodi se u jednom od zaključaka.

Potpredsjednik Foruma Draško Đenadija rekao je da su članovi foruma duže vremena pod pritiskom da reaguju na incidente koji su među običnim svijetom doživljavani kao međunacionalni, budući da su uvijek u njima učestvovali pojedinci ili grupe Srba i Bošnjaka, iako ih policija i tužilaštvo nisu kvalifikovali kao djela motivisana nacionalnom mržnjom i netrpeljivošću.

“Pritisaka je bilo, ali mi nismo operativno već savjetodavno tijelo i zato se ova tema našla na našoj prvoj redovnoj sjednici nakon incidenata i nije bilo uslova da se saziva vanredna sjednica”, pojasnio je Đenadija.

Forum je pozvao sve institucije i građane Prijedora da kroz dijalog i jačanje povjerenja stalno rade na unapređenju bezbjednosnog ambijenta, opšteg kvaliteta života, kao i ekonomskog prosperiteta grada, a na dobrobit svih njegovih građana.

U jednom od zaključaka Foruma se navodi da su gradonačelnik, policija, tužilaštvo i vjerske zajednice preduzeli neophodne i zakonom propisane mjere i radnje, osudili incidente, pravovremeno informisali javnost i radili na smirivanju međunacionalnih tenzija.

Forum je danas javno osudio sve pokušaje pojedinaca i organizovanih grupa čije je djelovanje dovelo do narušavanja javnog reda i mira, nanošenja tjelesnih povreda drugim licima i osjećaja ugroženosti i nelagode bilo kojeg pojedinca ili grupe građana na području Prijedora.

Centar javne bezbjednosti Prijedor zabilježio je tokom ljeta pet incidenata u kojima su učestvovale grupe ili pojedinci Srba i Bošnjaka.

Riječ je o incidentu u saobraćaju u kojem je grupa Bošnjaka pretukla Sinišu Timarca, o incidentu na fudbalskoj utakmici “Rudar-Prijedor” i “Jedinstvo” Bihać kada su navijači nosili zastave sa ljiljanima i transparent “Genocid vam zaboraviti nećemo, Srebrenica ’95 Prijedor ’92”, o incidentima sa ratnim zastavama u svadbenim kolonama i o tuči ispred pekare u kojoj je grupu Bošnjaka pretukla grupa Srba.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com