generacija bez kosti-press najavaPremijernim izvođenjem predstave “Generacija bez kosti” Pozorište Prijedor otvoriće 63. sezonu, najavio je direktor ove kuće Zoran Baroš.

“Riječ je o tekstu Uglješe Šajtinca `Hadersfild` u pripremi i režiji Darka Cvijetića. Premijeri će prisustvovati Predrag Bjelošević, selektor festivala pozorišta u Brčkom za koji smo ovu predstavu kandidovali”, rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

U predstavi igraju Ena Radovanović, Branko Janković, Srđan Knjeginjić, Siniša Vučićević, Vedran Marčeta i Želimir Rivić.

Režiser Darko Cvijetić rekao je da je predstava provocirana dramskim tekstom koje je ovo pozorište radilo 2007. godine u režiji pokojnog Radenka Bilbije.

“Ovo je omaž našem kolegi i prijatelju koji je i kroz tu predstavu gradio ideju iza koje smo kao generacija stajali”, istakao je Cvijetić.

On je dodao da predstava govori o temama nedovoljno artikulisanim u stvarnosti kao što su deficit empatijskih pragova, generacijski raskoli i promašeni identiteti.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Branko Janković rekao je da se komad bavi generacijom koja se preobražava nakon maturske večeri i koja pokušava da se okupi poslije 11 godina.

“Moj lik je s najviše srca ušao u životnu sudbinu i stalo mu je do časti i pravdoljubivosti, ali je slomljen i ne uspijeva sačuvati mentalnu snagu”, kaže Janković.

Glumac Pozorišta Prijedor Želimir Rivić rekao je da je u ovoj kući već 32 godine i da je sa 47 godina najstariji član postave nove predstave, dodavši da je ta mladost postave dala naboj energije koji se odavno u ovoj kući nije osjetio.

“Igram oca izgubljenog u vremenu i prostoru koji gleda na djecu koja takođe ne mogu da se snađu u ludilu koje ih okružuje, ali na kraju ipak postoji izlaz”, kaže Rivić.

Student četvrte godine glume na banjalučkoj akademiji Ena Radovanović rekla je da joj je uloga u ovoj predstavi prvi profesionalni angažman i da je u Pozorištu Prijedor naišla na rijetko viđen entuzijazam.

Premijera predstave “Generacija bez kosti” zakazana je za utorak, 29. septembra, u 20.00 časova.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com