okruzni sud banja luka (1)Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci donijelo je rješenje kojim je ratnom vojnom invalidu Milenku Beriću naloženo da plati 9.308 KM za troškove branioca, iako su mu iste sudije ranije zbog slabog imovnog stanja dodijelile branioca po službenoj dužnosti.

Do preokreta je došlo nakon pisanja “Glasa Srpske” o neregularnostima u procesu protiv Berića, kojem se sudi za ratne zločine.

Odlukom sudija da plati troškove za dodijeljenog branioca prekršen je član 54. Zakona o krivičnom postupku RS, koji govori o dodjeli branioca po službenoj dužnosti zbog slabog imovnog stanja, odnosno kad ne postoje uslovi za obaveznu odbranu ili kada to zahtijevaju interesi pravičnosti.

– Osumnjičenom, odnosno optuženom će se na njegov zahtjev postaviti branilac ako prema svom imovnom stanju ne može snositi troškove odbrane – piše u tom članu zakona.

Shodno tome predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić 16. septembra 2014. donijela je rješenje kojim Beriću određuje branioca po službenoj dužnosti. Taj posao povjeren je advokatu Milanu Romaniću.

– Optuženi Berić je 14. jula 2014. godine podnio zahtjev za postavljanje branioca po službenoj dužnosti, navodeći da je slabog imovnog stanja i da nije u mogućnosti da se sam brani. Sud je odlučio da za branioca postavi advokata Milana Romanića – navedeno je u prvom rješenju.

Nakon što je Okružni sud u decembru 2014. godine osudio Berića na šest godina zatvora zbog ratnog zločina u zaseoku Sivci kod Kozarca nadomak Prijedora, a Vrhovni sud u aprilu ove godine potvrdio tu presudu, “Glas Srpske” pisao je o neregularnostima u tom postupku. Berićeva odbrana uputila je u junu Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti, a taj sud 28. avgusta ove godine donio je presudu kojom taj zahtjev odbija kao neosnovan.

Kudrićeva je zatim 8. septembra ove godine donijela rješenje kojim pobija vlastitu odluku iz septembra 2014. godine.

– Obavezuje se osuđeni Milenko Berić da na ime troškova branioca uplati iznos od 9.308 KM na račun ovog suda u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti rješenja – navela je Kudrićeva i dodala da će taj novac biti isplaćen Romaniću.

Kudrićeva je istakla da se protiv njenog rješenja može podnijeti žalba sudskom vijeću u roku od tri dana od prijema rješenja. Berić je rješenje primio u petak, 11. septembra, što znači da je rok isticao u ponedjeljak, 14. septembra, pa nije bio u mogućnosti da pribavi dokumentaciju o svom imovnom stanju, s obzirom na to da ga je zakačio vikend. Zbog toga je priložio dokumentaciju od 2014. godine, koja potvrđuje da je u slabom imovinskom stanju pod krivičnom odgovornošću da se situacija u 2015. godini promijenila samo na gore.

– U međuvremenu majka mi je umrla, što je izazvalo troškove sahrane, a zajedničko domaćinstvo ostalo je bez njene penzije. Od 25. jula 2014. godine udaljen sam s posla i primam naknadu u visini 55 odsto od plate, a zbog pravosnažnosti presude prijeti mi i otkaz u MUP-u RS, gdje sam bio zaposlen – naveo je Berić u žalbi.

Berić je naveo da je nepravedno osuđen i da su supruga i dvoje djece srednjoškolaca ostali bez jedinog hranioca i da ne znaju kako će preživjeti.

Ignorisani svjedoci

Odbrana Milenka Berića tvrdi da ga je Okružni sud u Banjaluci osudio za ubistvo dvojice Bošnjaka, iako su svjedoci na suđenju rekli da on nije bio na mjestu ubistva i da nije imao oružje ni uniformu. Naveli su da je, kad je predmet stigao u Vrhovni sud RS, izvještaj izvještajnog sudije bio površan, uz prijedlog odbacivanja žalbe odbrane, a da je Vijeće sudija Vrhovnog suda to prihvatilo bez studioznog proučavanja i razmatranja žalbe.

Glas Srpske